luni, 3 februarie 2014

Cât va mai supravieţui Terra?

Cât va mai supravieţui Terra?
© Foto: Flickr.com/Roberto Rizzato ►pix jockey◄ Facebook resident/cc-by-nc

Oamenii de ştiinţă au stabilit termenul în care va dispărea cu totul Terra. Pe viitor, din cauza creşterii temperaturii pe Soare, planeta noastră se va încinge atât de tare încât umanitatea ori va dispărea, ori se va muta în alt colţ al Universului.

Terra va mai exista încă un miliard şi jumătate de ani. Creând un model, care să permită simularea proceselor, care au loc pe Terra, oamenii de ştiinţă americani au reuşit să stabilească că, dacă temperatura pe planeta noastră va creşte în medie cu 1% la fiecare 110 milioane de ani, atunci Terra va ajunge la nivelul critic de 40 de grade Celsius peste un miliard şi jumătate de ani. Această temperatură va evapora apa. Singurul lucru care mai poate salva umanitatea va fi mutarea pe alte planete, mai favorabile vieţii.
Însă această cifră nu ţine cont de schimbările globale ale climei, provocate de încălzirea globală. Tocmai ea duce la schimbarea fluxurilor oceanice. Curentul Golfului îşi schimbă direcţia şi, după cum declară cercetătorii, şi poate să înceteze să mai ajungă în Europa, ceea ce va duce la schimbarea temperaturii din OCeanul Mondial. Iar acest lucru influenţează evaporarea şi condiţiile de trai pe teritoriile riverane.
Geograful Arkadi Tişkov crede că nu sunt motive de panică, deoarece ce se întâmplă acum, s-a întâmplat cu câteva secole în urmă.
„De exemplu, în secolele 16-17 au îngheţat canalele în Olanda, iar frigurile din regiunea nord-vestică şi centrală a Rusiei au provocat pagube mari agriculturii. Pentru ca această situaţie să revină sunt necesare schimbări radicale ale climei. Ele pot apărea, de exemplu, în cazul unei erupţii puternice de vulcan. Însă totul este la nivel ipotetic. În viitorul apropiat, Terra nu trebuie să se aştepte la niciun fel de catastrofe apocaliptice”.
Oamenii de ştiinţă afirmă că în următoarele decenii pământenii vor trăi într-un climat schimbător. În această perioadă se vor înregistra şi ierni neobişnuit de reci şi veri neobişnuit de caniculare acolo unde înainte nu se înregistrau. Vor apărea noi tipuri de plante, îşi vor schimba aspectul animalele şi vor apărea organisme necunoscute anterior. În ceea ce priveşte încălzirea până la un nivel critic a planetei noastre, în următoarele milenii nu există acest pericol, ţinând cont de caracterul ciclic al fenomenelor climatice.
Sursa: http://romanian.ruvr.ru/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu