luni, 3 februarie 2014

Economia globală se schimbă din cauza climei

Economia globală se schimbă din cauza climei
© Colaj: Vocea Rusiei

Pe fundalul anomaliilor naturale din America de Nord şi alte zone de pe planetă, presa internaţională a reluat subiectul legat de urmările schimbărilor climatice cu care se confruntă civilizaţia umană.

Experţii sunt destul de îngrijoraţi: schimbările climatice depăşesc cadrul ştiinţei, devin o problemă de cea mai mare importanţă naţională.
Problema nu mai constă în faptul dacă are loc o încălzire sau răcire globală şi nu mai contează gradul de vinovăţie a omenirii. Discuţiile sunt concrete, de la teorie s-a trecut la practică, de la strategie, la alegerea tactică. S-a constatat că influenţa climatului asupra economiei nu este univocă. Expertul Konstantin Simonov consideră că din orice se pot trage foloase.
„În ceea ce priveşte influenţa anomaliilor asupra economiei, ea nu este univocă. Bineînţeles că au loc momente negative. Cataclismele naturale paralizează activitatea economică, însă există întotdeauna şi momente pozitive. De exemplu, atunci când este frig, Europa consumă mai multă energie. Cresc preţurile la gazele naturale. Cine câştigă? Producătorul şi vânzătorul, adică şi Rusia”.
Experţii sunt de părere că afacerile trebuie să ţină cont de schimbările climatice ca factori în lupta competitivă, deoarece aceste procese vor provoca o nouă împărţire a pieţelor şi vor fi implicate toate domeniile fără excepţie: agricultura, asigurările, transportul, construcţiile, turismul, afacerile imobiliare, căutarea de resurse de energie, producţia de alimente, ocrotirea sănătăţii, extracţia de minereuri şi chiar şi finanţele. Iată opinia economistului Aleksandr Abramov.
„În primul rând, vor avea de câştigat domeniile legate de exploatarea de resurse alternative de energie. Potenţial, cel mai mult vor avea de suferit extracţia de cărbune şi petrol. Extracţia de gaze, dimpotrivă, se va putea situa pe o poziţie privilegiată. Vor suferi producţiile considerate poluante, de exemplu combinatele mari metalurgice netehnologice, adică întreprinderile care emit o mare cantitate de dioxid de carbon în atmosferă şi care nu pot trece la tehnologii noi”.
Schimbările globale climatice afectează deja economia mondială. Dacă tendinţa negativă se va menţine, ne putem aştepta la şocuri mult mai semnificative pe viitor. De altfel, unii experţi consideră că o asemenea instabilitate stimulează progresul tehnico-ştiinţific.
Sursa: http://romanian.ruvr.ru/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu