marți, 25 martie 2014

Fericirea este un obicei – cultiv-o!

fericireEmoțiile au un corespondent energetic, și așa cum sunetul produs de o tubă este diferit de cel produs de un flaut, vibrația energetică a unei emoții diferă de cea a unei alte emoții. Atunci când experimentăm o stare de fericire, noi emitem vibrația corespondentă a acestei emoții, iar Universul ne răspunde oferindu-ne din ce în ce mai multă fericire. În mod similar, dacă experimentăm o stare de descurajare, noi emitem vibrația corespondentă a acestei emoții, fapt care ne determină să atragem în viața noastră oameni pesimiști și evenimente neplăcute. Acesta este principalul motiv pentru care trebuie să cultivăm emoțiile pozitive.
Noi atragem către noi la fel ca un magnet situațiile și indivizii care corespund vibrațiilor pe care le emitem, respectiv emoțiilor pe care le simțim. Altfel spus, noi avem capacitatea de a atrage în viața noastră circumstanțele pe care ni le dorim și oamenii în compania cărora preferăm să fim, ducând astfel o viață de vis, prin cultivarea unei atitudini pozitive de spirit.
Dacă vei cultiva mai frecvent emoțiile pozitive, este posibil să constați că încă mai atragi în viața ta oameni ale căror vibrații nu mai corespund celor pe care le emiți tu. Acest lucru se datorează faptului că acești oameni sunt receptivi la bucuria, încrederea în sine și pasiunea ta, dorindu-și să simtă la rândul lor aceste emoții. In schimb, tu nu vei mai fi atras de ei, pentru că energia lor nu mai vibrează la unison cu a ta. Tot ce îți mai rămâne de făcut în acest caz este să continui să îți cultivi emoțiile pozitive sperând că aceștia își vor alinia vibrațiile la cele ale sentimentelor tale, devenind la rândul lor fericiți, plini de încredere în sine și de pasiune. Reacția lor poate fi diferită. Unii dintre ei pot reacționa favorabil la emoțiile pozitive pe care le receptează din partea ta, în timp ce alții se pot îndepărta de tine, preferând să își păstreze negativitatea.
Reprimarea emoțiilor
Un motiv care te poate face să îți ignori o emoție este că de-a lungul copilăriei tale ai primit mesajul că nu este oportun să simți așa ceva. De aceea, ai învățat să îți reprimi rapid acest sentiment și să îți ocupi mintea cu altceva, astfel încât să nu te mai gândești la el. Foarte mulți oameni (îndeosebi femeile) au fost învățați că nu trebuie să simtă mânia sau competitivitatea. Bărbaților li se spune că nu trebuie să se simtă vulnerabili. Uneori, copiii primesc mesajul clar că trebuie să își ascundă încrederea în sine pentru ca oamenii să nu creadă că sunt obraznici sau aroganți. Alții învață de mici că liniștea și calmul sunt „plictisitoare”. Ei învață astfel că agitația emoțională este ceva bun, iar după ce cresc sunt atât de obișnuiți cu dramele pe care și le provoacă singuri încât nu mai pot savura experiența minunată a liniștii.
Oricare ar fi motivul care te-a convins cândva să îți reprimi sentimentele, dacă încă mai ai acest obicei este vital să renunți la el. Toate emoțiile – inclusiv cele distructive – pot fi instrumente utile care te pot ajuta să îți îndeplinești destinul. De aceea, trebuie să le experimentezi. Dacă îți vei face obiceiul de a observa chiar și cele mai subtile nuanțe ale iritării și ale nefericirii, tu vei face practic primul pas către descoperirea emoțiilor tale, care te va ajuta să iei decizia conștientă dacă dorești să le dai curs sau nu, să le amplifici sau să înveți lecția pe care ți-o transmit și să le dizolvi în iubire. De aceea, ori de câte ori experimentezi un moment de răgaz (de pildă, atunci când aștepți la semafor), întreabă-te: „Ce se întâmplă? De ce mă simt supărat?”
Dacă nu îți dai imediat seama care este răspunsul, unul din motive ar putea fi acela că mintea ta conștientă nu a fost atentă la factorul care te-a iritat. În schimb, mintea ta subconștientă a evaluat atât de rapid situația prin care ai trecut încât corpul tău fizic ți-a creat instantaneu o senzație de disconfort. Dacă te vei obișnui să fii curios în legătură cu emoțiile tale, vei începe să descoperi din ce în ce mai ușor mesajele transmise de ele.
Emoțiile sunt niște indicatori
Atunci când nu te simți în largul tău, dar nu știi de ce, nu trebuie să privești cu neîncredere ceea ce percepi. Mai bine întreabă-te: „Oare de ce nu mă simt în largul meu?” Să zicem că în adâncurile conștiinței tale nu simți că meriți să te bucuri de viață. De aceea, dacă mintea ta subconștientă descoperă un motiv care îi justifică această convingere, ea te face să simți efectiv că nu meriți să te bucuri de viață.
De regulă, oamenii își justifică singuri sentimentele negative convinși fiind că acestea au și părțile lor bune. De pildă, atunci când te simți deprimat nu mai ești tentat să îți asumi riscuri și să încerci lucruri noi, ferindu-te astfel de situațiile neplăcute, și implicit de confruntarea cu teama de eșec sau de necunoscut. Din păcate, riscurile și schimbările nu pot fi evitate, întrucât fac parte integrantă din însăși natura vieții. De aceea, este mult mai bine să accepți această realitate și să îți cultivi emoțiile pozitive pentru a reduce intensitatea dezamăgirii și a fricii de dificultăți.
Atunci când te simți deprimat, este foarte eficient să îți cultivi în mod deliberat o stare de bucurie, chiar dacă începi de la ceva foarte mărunt. De pildă, te poți bucura pentru că astăzi este o zi însorită și frumoasă. Chiar dacă lucrezi într-un birou, poți savura cele câteva pauze de câteva minute în care te poți plimba sub razele soarelui. La fel, bucură-te că poți privi pe fereastră cum înmuguresc copacii sau cum înfloresc florile. Optează în mod deliberat pentru a vedea lucrurile care îți fac plăcere și nu mai cultiva gândurile care îți alimentează tristețea.
Un alt motiv care poate conduce la depresie este vinovăția. De multe ori, atunci când îți moare cineva drag, te simți rușinat de faptul că îți vezi de viață. Nu ți se pare normal ca tu să fii fericit când persoana iubită a dispărut. Dacă te-ai gândi însă la ce ți-ar dori această persoană, ți-ai da seama că aceasta nu ar prefera nicio clipă ca tu să te scufunzi în suferință. De altfel, sufletul ei știe că îi ești loial și că îl iubești sincer. De aceea, nu trebuie să-i dovedești acest lucru cramponându-te de tristețea ta. Cea mai frumoasă manieră de a-i onora pe cei dragi constă în a îmbrățișa viața.
Așa cum spuneam, cândva am făcut greșeala să cred că trebuie să fiu într-o stare de spirit pozitivă în fiecare moment al fiecărei zile. Mai târziu am înțeles că un obiectiv mult mai realist ar fi să îmi propun să trec la o stare de spirit pozitivă de îndată ce îmi dau seama că alunec către negativitate. Am realizat astfel că cu cât rămân mai mult într-o stare de spirit pozitivă, cu atât mai deplin este succesul meu, orice aș face. Entuziasmul, creativitatea, bucuria și iubirea ne fac să fim buni la orice: să fim un părinte mai bun, un copil mai bun, un prieten, un șef sau un angajat, un cetățean și un om mai bun. Noi avem la dispoziție resurse infinite, asociate cu emoțiile pozitive pe care le controlăm prin intermediul Panoului de Comandă al Destinului Personal, amplificându-le volumul ori de câte ori acesta tinde să scadă în intensitate.
Merită să faci în fiecare zi efortul de a-ți crea noi obișnuințe emoționale, mai pozitive. Procesul nu diferă prea mult de exercițiile fizice. Chiar dacă începi cu o simplă întindere după ce ai stat prea mult în fața calculatorului sau a televizorului, îți dai imediat seama că te simți mai bine și îți dorești să faci mai mult. După cum spunea cândva scriitorul Elbert Hubbard: „Fericirea este un obicei – cultiv-o!
Peggy McColl –    Schimbarea destinului personal
Sursa: http://drumuricatretine.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu