joi, 10 aprilie 2014

Bruno Drweski: Evenimentele din Ucraina reprezintă revanşa SUA pentru eşecul din Siria

Bruno Drweski: Evenimentele din Ucraina reprezintă revanşa SUA pentru eşecul din Siria

De câteva luni, Ucraina, practic, este o tablă de şah pe care statele occidentale luptă împotriva Rusiei pentru a-şi menţine autoritatea, zdruncinată în urma victoriei diplomaţiei ruse în Siria.

Mulţi experţi ruşi şi străini consideră că autorităţile americane şi UE, dorind să-şi demonstreze ponderea politică, practic, au provocat violenţele din Ucraina şi de aceea sunt responsabile de conflictul care a izbucnit şi de venirea la putere a forţelor extremiste. Acest punct de vedere este împărtăşit şi de politologul francez Bruno Drweski, director la revista Pensee Libre.
El consideră că Washingtonul a încercat să exercite presiuni asupra Rusiei, pentru ca aceasta din urmă să-şi schimbe poziţia în privinţa Siriei. Această tentativă nu a avut succes.
„De la începutul crizei, Rusia si-a menţinut ferm poziţia de a nu-şi schimba politica externă din cauza conflictului declanşat lângă hotarele ei. Şi tocmai în acest moment încercarea de exercita presiuni asupra Rusiei a eşuat. Evenimentele recente din Siria, unde trupele guvernamentale înregistrează succese, confirmă acest lucru. Eşecul Washingtonului dovedeşte că lumea nu mai este unipolară, aşa cum era, probabil, la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut, iar puterea politică a Rusiei, de partea căreia se află parteneri puternici, printre care se numără statele BRICS, a crescut semnificativ. Eu cred că în această situaţie părţile trebuie să se aşeze la masa tratativelor şi să găsească o soluţie care să satisfacă toate părţile. Aceasta este calea care duce la pace, deoarece o lume multipolară reprezintă un model geopolitic al viitorului, spre deosebire de sistemul unipolar neeficient”.

Sursa: http://romanian.ruvr.ru/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu