duminică, 5 iunie 2011

Cum va arata Pamantul fara Luna?

Acum 4,5 miliarde de ani un obiect de marimea planetei Marte s-a ciocnit cu Pamantul, fapt ce avea sa-i schimbe destinul. Dupa impact, o parte din masa acestuia s-a desprins. In acelasi timp, s-a inclinat si axa Pamantului. Masa desprinsa a format un inel de praf si roci in jurul Pamantului, iar cu timpul, materialul s-a strans intr-o sfera formand Luna, singurul nostru satelit natural. Formarea Lunii din praful si rocile desprinse a durat aproximativ 10.000.000 de ani.
S-a estimat ca Luna era de 12 – 20 de ori mai aproape de Pamant decat se afla in zilele noastre.
Pamantul cu siguranta va arata diferit fara Luna. Fara gravitatia Lunii mareele se vor diminua. Nu vor disparea complet deoarece si Soarele are un efect destul de puternic. Unii biologisti spun ca mareele ar juca un rol important in evolutie. Zonele cu o oscilatie periodica a nivelului marii sau oceanului au fost importante pentru aparitia primelor forme de viata.
Tot prin aceste maree, s-au creat zone ce intotdeauna erau umede, dar nu mereu acoperite cu apa. Lucru esential pentru evolutia plantelor marine in cele terestre, si chiar a animalelor. Este posibil ca fara Luna viata sa fi evoluat diferit.
Indepartarea Lunii de Pamant ar schimba si durata zilei. Zilele ar deveni mai lungi, iar cu cat aceasta se va indeparta mai mult, cu atat efectul va fi mai puternic.
Luna face un cerc complet in jurul Pamantului doar o data pe luna, iar Pamantul in 24 de ore, ceea ce face ca gravitatia Lunii sa creeze o frictiune cauzand miscari ale placilor tectonice si incetinirea miscarii de rotatie a Pamantului.

Care este cauza indepartarii Lunii?

Toate astrele se indeparteaza unele de altele. Universul este in expansiune. O teorie spune chiar ca si Pamantul este in expansiune, criticata insa de multi oameni de stiinta. Studii recente au aratat ca Luna se indeparteaza cu 3,8 cm pe an, iar viteza de rotatie a Pamantului scade cu 17 microsecunde.
Privind in trecut, pe baza acestor rezultate, acum 900.000.000 de ani cand Luna era mai aproape de Pamant, ziua dura 18 ore iar anul avea 481 de zile.
Aceasta indepartare are ca efect incetinirea vitezei de rotatie a planetei noastre. Rata de incetinire fiind de 2 secunde pe secol.
Luna se va indeparta de Pamant pana cand cele doua corpuri vor ajunge in rezonanta orbitala, lucru ce se va intampla peste 50 de miliarde de ani. Atunci, Pamantul si Luna isi vor arata aceeasi fata si rotindu-se cu aceeasi viteza. Insa pana atunci, Soarele nostru se va sfarsi, iar viata va disparea de pe Pamant.

Viata pe Terra fara Luna

Unii oameni de stiinta sustin ca Luna are un efect de stabilizare in orientarea axei Pamantului. Daca aceasta teorie este adevarata, atunci Luna ar avea un efect atat de puternic asupra vietii pe Pamant?
Fara Luna, noaptea nu ar mai fi iluminata, iar pasarile si animalele nocturne vor fi afectate.
Fara Luna, axa nord-sud va varia ingrozitor provocand schimbari drastice de clima. Anotimpurile asa cum le stim astazi nu vor mai exista. Antarctica va ajunge la temperaturi mari, ghetarii se vor topi complet, in timp ce zona ecuatoriala va ajunge un taram inghetat.
Viata pe Pamant nu va disparea complet, insa cu siguranta marea majoritate a animalelor si a plantelor nu vor mai exista.
Insa Venus nu are o luna si nu are probleme cu stabilitatea axei. Si Venus are dimensiuni considerabile, fiind putin mai mica decat Pamantul. Marte are doi sateliti si iarasi, nicio instabilitate. Anumiti oameni de stiinta sustin ca disparitia Lunii va avea o influenta foarte mica. Viata s-a adaptat in prezenta Lunii si a mareelor, insa fara ea, viata pur si simplu ar fi luat alt curs.
Datorita Lunii, Pamantul are o oscilatie extrem de redusa a oblicitatii axei de rotatie, de doar cateva fractiuni de grad si astfel a unui climat stabil. Milankovici spunea ca o oscilatie de un singur grad poate genera o noua era glaciara.
Recent s-au facut simulari pe calculator pentru a vedea cum se va comporta Pamantul in lipsa Lunii. Rezultatele au fost ingrijoratoare, axa Pamantului ar putea oscila destul de mult incat anotimpurile asa cum le stim astazi nu vor mai exista. Axa Terrei ar putea varia intre 0 si 85 de grade.
Pamantul este posibil ca la inceput sa fi avut o axa aproape perpendiculara cu planul sistemului solar, astazi aflandu-se la un unghi de 23,5 grade. Fara aceasta inclinatie razele Soarelui ar atinge Pamantul cu un unghi fix in fiecare zi a anului. La o latitudine de 45 de grade, razele Soarelui vor lovi Pamantul la un unghi de 45 de grade in fiecare zi, in timp ce la poli, Soarele nu se va ridica deasupra orizontului.
Dupa studiile astronomilor, Luna se va indeparta de Pamant pana cand Soarele va deveni o sfera gigantica rosie, iar atat Pamantul cat si Luna vor fi afectate de atmosfera aflata in expansiune a Soarelui. Atunci Luna va incepe din nou sa se apropie de Pamant pana la “limita Roche” (la o distanta de 18.470 de km) unde in final, dupa unele teorii, Luna va fi distrusa, formand un disc asemanator inelelor planetei Saturn.
S-au creat multe scenarii apocaliptice, insa pericolul vine din alta parte. Nu Luna va duce la disparitia noastra, ci un alt corp ceresc mult mai indepartat: Soarele. Atunci, omenirea va fi nevoita sa caute o alta casa, o planeta ce poate sustine viata si sa dezvolte tehnologia necesara pentru a ajunge acolo.
Autor: Marius, www.descopera.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu