duminică, 5 iunie 2011

De ce se intampla ceea ce se intampla?

Plecam de la ideea ca omul face parte din natura, iar el, din cauza sistemului si a evolutiei mult prea rapide atat a societatii cat si a tehnologiei in doar 150 de ani, maxim, a uitat de unde a plecat si care-i sunt adevaratele necesitati.

Continui prin a spuse ca omul exista pentru a trai pentru sine, in primul rand, apoi pentru ceilalti. Omul nu este construit pentru a lucra zeci de ore pe saptamana pentru bunastarea Statului si a comunitatii din care face parte, ci este construit petru a-si satisface placeri proprii, minore, de ordinul cititului de carti, cunoasterii lumii inconjuratoare prin experimentare si calatorie, sentimente fata de sine, alti oameni si obiecte, etc. Omul NU este un robot ci o fiinta cu constiinta.

Creierul omului nu a fost construit pentru aceasta evolutie rapida, asa inca, multi inca au ramas la capacitatea omului de a rationa si gandi logic precum erau cei de la inceputul anilor 1900. Iar o data ce omul ramane cu aceasi capacitate de ratiune si observa ca “uite cate ne ofera statul si afiliatii ei”, se incapataneaza si doreste mai mult. Are impresia ca evolutia societatii si a tot ce este se datoreaza muncii sale. Bine, asta, dupa ce am citit cele 10 strategii de manipulare ale lui Chomsky, este doar o creatie a clasei conducatoare.

Din cauza aceasta, civilizatia occidentala este una pur consumerista. Din cauza aceasta nu cred ca va mai rezista multa vreme. Si asta au spus si istoricii de seama, precum Neagu Djuvara (cat imi place de omul asta). Civilizatia occidentala este intr-un punct de agonie.
Tot din cauza aceasta capitalismul o duce atat de bine.
Singura dorinta a Statului capitalist este de a se extinde.

Iar omul dorind mai multe placeri, de multe ori nu baga in seama ceea ce se intampla in jurul sau. Miunciunile mass-mediei ajuta la aceasta parere personala. Indobitocirea si lipsa de educatie adecvata oferita de Stat ajuta de asemenea (tot Chomsky).
Si totusi, omul nu este constient de faptul ca avand atat de putin timp la dispozitie, nu poate sa incerce sau sa experimenteze placerile oferite de Stat si de coorporatii. Dar el vrea mai multe placeri…si, uimitor, Statul si coorporatiile i le ofera, stiind ca in modul acesta omul va ramane docil si va continua sa lucreze ca un robot, zi de zi, pana la varsta de 65 de ani, cand se va pensiona si va mai trai inca maxim 5-6 ani, si va muri. O viata pierduta in folosul Statului si a placerilor INUTILE.

Si acum o parere mai absurda: cum ar fi fost daca tehnologia ar fi evoluat treptat precum creierul uman? Ar fi fost mai calm, nu ar fi existat atatea razboaie (imi spune mama ca insusi ideea de a te razboi cu cineva este o caracteristica a gandirii de tip 1900, la fel si dorinta de acaparare a unor noi teritorii, doar de dragul resurselor pe care le ofera), posibil ar fi fost o democratie mai buna. Omul nu este constient ca nicio forma de guvernamant deja existenta si pusa in rpactica nu este sanatoasa, mai ales cand vorbim despre 6-7 miliarde de oameni pe toata planeta. Un stat nu poate controla nici 20 de milioane (haha, da, vorbesc de Romania), asa cum trebe, asa ca toata datoria clasei conducatoare trece de la “pentru popor” la “pentru mine”.

Iar il amintesc pe Chomsky. Spune el ca una din cele 10 strategii este acela de a-i impune omului in cap ca tot ceea ce i se intampla lui rau este din propria lui vina si nu a conducatorilor. Da, mama il sustinea pe Chomsky (uimitor, stie si despre el cate ceva). Acuma o citez pe mama “asa patim si noi [medicii de familie]. Ei ne spun ca noi suntem de vina, ca noi suntem cei din cauza carora economia nu functioneaza cum trebuie. Si o fac doar ca sa le vina lor banii!”

De ce se intampla ceea ce se intampla acuma: pentru ca omul si-a dat seama ca cei ce ne conduc sunt corupti. Deoarece capitalismul si globalizarea nu este solutia. Nu exista locuri de munca. Existenta noastra este legata de ce ne ofera coorporatiile si Statul, iar fara bani nu ne putem castiga acele “drepturi”, precum hrana. Omul vrea ceva nou. Dar ce este acel nou? Mai multe drepturi, mai multi bani, o viata mai buna creata pe scheme complicate. Complicat…

Ca si o concluzie, eu cred ca omul nu trebuie sa ceara mai multe, ci mai putine. Suntem o creatie a Mamei Naturi, a evolutiei si noi trebuie sa ne intoarcem la stadiul in care putem trai corect, omeneste. Secolul XXI este mult prea mult pentru noi. Totul a evoluat, in afara de capacitatea noastra de a putea intelege ceea ce se intampla. Suntem intr-un punct de auto-distrugere. Si e cam serioasa treaba. Eu personal, si la fel si mama nu-i dam civilizatiei occidentale mai mult de 10 ani. Ori va fi acaparata de catre o alta civilizatie, precum cea araba, ori se va transforma in ceva nou, precum s-a intamplat cu civilizatia elena care, in combinatie cu civilizatia orientala/persana s-a transformat in civilizatia bizantina. Vorbim despre sfarsitul unei civilizatii care a existat timp de 1600 de ani. Si, conform lui Neagu Djuvara, cam aceasta este varsta maxima a unei civilizatii. Pana-n 2000, dar de obicei nu mai este pura, fiind trecuta prin schimbari radicale,d atorate rebeliunilor si revoltelor si acceptarii unui pachet imens de informatii de la alte civilizatii.

Orice este posibil, dar oameni buni, sa nu cerem mai multe. Mai mult inseamna mai greu de controlat (dintr-un punct de vedere personal), mai usor de mintit si de prostit. Mai putin, inseamna stabilitate si liniste, mai usor de controlat din punctul meu ca si individ, mai usor de inteles si mai usor de adoptat si evoluat.
Citeste articolul complet pe CentrulDeCultura.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu