vineri, 11 mai 2012

EVENIMENT ISTORIC: Inginerii NASA au văzut lumină pe o planetă asemănătoare Terrei


Telescopul Spitzer a detectat în premieră o sursă de lumină care vine dinspre o planetă asemănătoare Terrei.
Inginerii NASA au identificat în premieră lumină venind de la o planetă alcătuită din roci. Pentru astronomi este un eveniment istoric, iar performanţa a fost realizată cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer. 
Planeta în cauză este de două ori mai mare decât Terra şi se învârte în jurul unei stele aflate la 41 de ani-lumină de noi, scrie csmonitor.com.  
Planeta "55 Cancri e" nu este însă una locuibilă, iar sursa de lumină este o reflecţie a stelei. Detectarea sursei de lumină a fost posibilă pentru că planeta orbitează în jurul stelei la o distanţă de 26 de ori mai mică decât cea dintre Mercur şi Soare. "55 Cancri e" e atât de apropiată de steaua sa încât un an pe această planetă durează doar 18 ore. Temperaturile pe suprafaţa planetei ajung până la 1.726 grade Celsius. 
Primele raze de lumină provenind de la o exoplanetă au fost detectate în 2005, însă atunci a fost vorba de o planetă gazoasă. În cazul de faţă, este prima oară când astronomii au observat lumină venind de la o planetă alcătuită din roci, asemănătoare Terrei. Planetele gazoase reflectă lumina mai puternic decât cele solide. În cazul "55 Cancri e", norocul cercetătorilor NASA a fost distanţa mică la care aceasta orbitează în jurul stelei-mamă. 

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu