vineri, 11 mai 2012

Societatea civilă către parlamentari: „Sistemul majoritar cu un singur tur ar avantaja în mod incorect USL”


Trecerea la sistemul de vot majoritar uninominal într-un singur tur la alegerile parlamentare din acest an este privită cu îngrijorare de reprezentanții mai multor organizații. Aceștia au adresat o scrisoare deschisă liderilor partidelor parlamentare, în care cer stoparea demersului: inițiativa USL a trecut deja prin Senat și urmează a fi discutată de către Camera Deputaților. Un asemenea sistem ar avea efecte negative asupra pluralismului politic și, implicit, asupra evoluției sistemului politic românesc, se arată în scrisoare.
„Vă aducem în atenție faptul că, în Uniunea Europeană, acest sistem mai este folosit doar în Marea Britanie, de câteva decenii tendința fiind aceea de a se adopta sisteme de vot care să asigure reprezentarea corectă (proporțională) a opțiunilor politice existente în societate. De altfel, după cum bine știți, pentru alegerile pentru Parlamentul European, este interzisă folosirea sistemelor majoritare în oricare dintre cele 27 de state membre”, se arată în document.
Pe baza acestui exemplu, semnatarii scrisorii au alcătuit o listă de dezavantaje ale votului majoritar uninominal: reprezentativitatea scăzută a guvernelor rezultate în urma alegerilor, crearea de disproporții între voturile obținute de formațiunile politice și reprezentarea lor parlamentară, pierderea unui număr mare de voturi prin netransformarea lor în mandate, defavorizarea numelor noi.
„Sistemul majoritar cu un singur tur ar avantaja în mod incorect USL și ar dezavantaja, în mod dramatic și nedrept, toate celelalte formațiuni politice, așa cum, în 2008, acest sistem ar fi avantajat în mod semnificativ PDL și ar fi dezavantajat, la fel de semnificativ, PNL. Or, opțiunea pentru un sistem de vot sau altul nu ar trebui să fie determinată de beneficiul direct al unei anumite formațiuni politice într-un context electoral specific, ci de interesul public general”, explică autorii scrisorii.
Documentul a fost semnat de Adrian Sorescu (expert politici europene - Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis), Cristian Pîrvulescu (președintele Asociației Pro Democrația), Sorin Ioniță (președinte, Expert Forum), Diana-Olivia Hătneanu (director Executiv, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)), Oana Preda (director executiv – Centrul de Resurse pentru Participare Publică), Mircea Toma (președinte, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei), Liviu Mihaiu (președinte, Asociația Salvați Dunărea și Delta), Ioan Tănase (director executiv, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni), Radu Nicolae (programme Manager, Centrul pentru Resurse Juridice), Ioana Avădani (director executiv - Centrul pentru Jurnalism Independent), Mădălina Mocan (director executive, Centrul Rațiu pentru Democrație), Mihai Bumbeș (președinte, Asociația Miliția Spirituală), Adrian Bădilă (director executive, Asociața ALMA).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu