sâmbătă, 25 august 2012

Descoperire senzationala : primul oras din Transilvania


Primul oraş din Transilvania. Asta au scos la iveală cercetările arheologice de pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac. Aşezarea neolitică de la Turdaş, judeţul Hunedoara era un centru regional de producţie şi distribuţie a obiectelor din ceramică, potrivit directorului Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, instituţie care a coordonat lucrările, scrie ronduldesibiu.ro.
Aşezarea, ce datează „de dinainte de piramide” era cunoscută de arheologi încă de la jumătatea secolului XIX, inclusiv Sabin Luca conducând, din 1992, vreme de opt ani, cercetări arheologice în zonă, însă acestea au fost de mici dimensiuni.
Suprafaţa cercetată de la arheologii sibieni, în perioada mai-noiembrie 2011, a fost de aproximativ 11 hectare, „o cercetare arheologică imensă, peste orice standard în Europa”.
„De ce spun că e primul oraş din Transilvania, ca să nu spun cel puţin din sud – estul Europei: pentru că am descoperit un sistem de fortificaţie, de împrejmuire, compus din 11 palisade şi şanţuri succesive, pe o profuzime de 200 de metri. Am descoperit două porţi de intrare în sistemul de fortificaţie, cu turnuri, totul din lemn. Acest sistem, de o aşa de mare dimensiune, nu s-a putut cerceta în Europa fiindcă costă foarte mult. Am surprins aceste palisade, şanţuri, turnuri, care ocroteau un nucleu care, din punctul meu de vedere, în stadiul iniţial avea cam 100 de hectare împrejmuit”, a declarat, miercuri, Sabin Luca, în cadrul unei conferinţă de presă.
Arheologii au descoperit cinci schelete – sacrificii umane, unul aşezat pe burtă cu mâinile şi picioarele legate, altul pe spate cu mâinile şi picioarele legate, altul cu capul tăiat şi pus pe piept, semn că au fpost ucişi în diverse ritualuri.
Potrivit directorului muzeului, Sabin Luca, aşezarea de la Turdaş a fost un centru regional de producţie şi distribuţie a ceramicii, fapt dovedit de descoperirea unui număr foarte mare de cuptoare şi obiecte din ceramică, de la vase în stilul Turdaşului, „unic în Europa”, anume vasul patrulater cu ornament incizat, până la statuete antropomorfe, zoomorfe, şi „statuete pe tron”, care exemplifică regalitatea şi care au mai fost găsite doar în „două – trei situri din Europa”.
„Trebuie să ne gândim la un mare centru regional al acelui moment. (…) Am găsit explicaţia asupra numărului mare de vase şi statuete de lut descoperite aici. Am găsit 60 de cuptoare pentru arderea obiectelor de mici dimensiuni şi singura concluzie care se poate trage este că aici se făcea plastica de statuete, idolii, pentru o ţară. Şi această mare aşezare sacră cu caracter urban livra aceste piese, consacrate deja, spre comunităţi. E singura aşezare din toate cele cercetate până acum din Europa neolitică care are un număr aşa mare de cuptoare. (…) Putem argumenta ideea că suntem în faţa unei aşezări protourbane aidoma marilor aşezări din Orient, o aşezare care avea sigur regi, datorită statuilor pe tron”, a explicat Sabin Luca.
În situl de la Turdaş au fost descoperite şase orizonturi diferite, datate în neoliticul timpuriu, eneoliticul timpuriu şi dezvoltat, perioada dacică şi cea medievală, în jurul secolului XII.
„Săpăturile din ultimul an şi jumătate au creat un nou muzeu, avem deja mii de piese întregi restaurate, extrem de reprezentative, unicat, de la ceramică la metal, de la piatră la os. La cercetarea aceasta se va mai lucra 4-5 ani până când vom tipări volumele. (…) Până acum s-a cercetat un eşantion ceramic de 2-3 la sută şi s-a cercetat cam 3-4 la sută din oase. La cea mai mare cercetare din Europa nu poţi să estimezi nimic, decât că la final vom raporta cel mai mare eşantion ceramic cercetat în Europa, cel mai mare eşantion osteologic cercetat în Europa, cel mai mare, cel mai mare, pentru că ăsta a fost norocul nostru”, a mai spus Luca.
romanialibera.ro
Sursa:  www.2012en.ro 


Источник:http://www.2012en.ro/2012/08/descoperire-senzationala-primul-oras-din-transilvania/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FaMYX+%282012+Era+Noastra%29




Источник:http://www.2012en.ro/2012/08/descoperire-senzationala-primul-oras-din-transilvania/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FaMYX+%282012+Era+Noastra%29


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu