joi, 4 octombrie 2012

Câteva ore până la decizia ce ar putea declanşa RĂZBOIUL în Orientul Mijlo


Parlamentul turc s-a reunit de urgenţă, cu uşile închise, pentru a autoriza în mod formal armata să desfăşoare operaţiuni pe teritoriul sirian, la o zi după incidentul grav de la frontieră care s-a soldat cu moartea a cinci civili turci la Akçakale (sud-est), relatează AFP.

Tancuri turceşti, pregătite de intervenţie (fotografie de arhivă)
Tancuri turceşti, pregătite de intervenţie (fotografie de arhivă)
Deputaţii turci trebuie să dezbată un text propus de guvernul islamo-conservator care stipulează că "dacă (este) necesar" va fi mandatat să ordone operaţiuni armate în Siria întrucât "activităţile ostile care vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar (...) şi, în acest fel, sunt de natură să ameninţe securitatea noastră naţională".
Această autorizaţie parlamentară este valabilă un an.
Chiar dacă cele două partide de opoziţie au anunţat că vor vota împotrivă, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AK), aflat la putere şi condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, dispune de o majoritate netă în Adunarea Naţională, iar textul ar trebui votat fără surprize.

Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară exterioară trebuie autorizată în prealabil de către Parlament.
Tensiunile dintre Siria şi Turcia, care susţine insurgenţii sirieni, au crescut brusc miercuri, după ce mai multe obuze au lovit localitatea turcă Akçakale, situată chiar în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte între trupele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).

Ca răspuns, artileria turcă a bombardat ţinte siriene, provocând moartea mai multor soldaţi sirieni, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu