joi, 4 octombrie 2012

Hrană pentru creier: superalimente care îmbunătăţesc funcţiile cognitive


- Toţi am avut zile în care pur şi simplu nu reuşeam să ne concentrăm. Şi, din moment ce nu există nicio pilulă magică care să te readucă la nivelul înalt al puterilor cognitive, există câteva alimente care îmbunătăţesc funcţiile cerebrale, protejează împotriva declinului cognitiv asociat cu vârsta şi încurajează concentrarea şi claritatea, relatează Huffingtonpost.com.

În timp ce anumiţi nutrienţi pot asista în mod specific funcţiile creierului, trebuie să iei în considerare totalitatea obiceiurilor tale alimentare.
Un studiu britanic recent a descoperit că o alimentaţie bogată în grăsimi saturate poate provoca daune neuronilor care controlează energia şi apetitul la şoareci. Iar alte studii importante au arătat că momentul mesei este un predictor important al performanţei. De exemplu, cercetarea arată că micul-dejun poate îmbunătăţimemoria şi abilităţile de achiziţie ale copiilor.
Iată care sunt cele mai benefice alimente pentru creier, în urma analizelor ştiinţifice realizate de marii cercetători ai lumii:
Nuci
Nucile sunt pline de nutrienţi sănătoşi pentru inimă şi antiinflamatori, şi sunt singura sursă bună de acid alfa linolenic. Acest lucru înseamnă că nucile ajută la promovarea fluxului sanguin, care în schimb permite un transport eficient al oxigenului până la creier. Iar cercetarea prezentată în 2012, a descoperit că şoarecii cu boala Alzheimer care erau constant hrăniţi cu nuci au înregistrat o memorie îmbunătăţită, abilităţi de coordonare şi de învăţare mult mai eficiente.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline este o sursă minunată de grăsimi mononesaturate, care încetinesc îmbătrânirea creierului – fapt deja dovedit prin studii şi cercetări ale oamenilor de ştiinţă.
Fructe de pădure
Studiile pe animale au indicat de mult timp o legătură între consumul de fructe de pădure şi sănătatea cerebrală. Însă, un studiu recent a descoperit că o alimentaţie bogată în afine sau căpşuni a fost asociată cu un declin mental mai lent în anumite zone cerebrale,  precum memoria şi concentrarea, în special la femeile de vârstă mijlocie.
Sardine
Peştele gras, precum sardinele (şi somonul!), este un stimulent cerebral bine-cunoscut, mulţumită acizilor graşi omega-3, EPA şi DHA, care au fost asociaţi cu un risc mai mic de dezvoltare a demenţei şi o îmbunătăţire a concentrării şi memoriei.
Cafea
Cafeina, stimulentul uşor ce poate fi găsit în cafea, îmbunătăţeşte acuitatea mentală, deşi consumatorii înrăiţi, adică cei care beau până la 120.000 de tone în fiecare an, cel mai probabil nu se mai bucură de acest beneficiu din cauza excesului. Pe lângă efectele de stimulare cerebrală ale cafeinei, antioxidanţii din cafea ajută la menţinerea unei sănătăţi cerebrale. Iar unele cercetări sugerează că un consum moderat de cafea poate ţine la distanţă depresia, în cazul femeilor.
Spanac
Spanacul este bogat în antioxidantul de luteină, despre care se spune că ajută la protecţia împotriva declinului cognitiv. Un studiu realizat de Şcoala Medicală Harvard a descoperit că femeile care au raportat cel mai mare consum de legume verzi şi crucifere aveau o incidenţă a declinului mental în mod semnificativ mai redusă, în comparaţie cu cele care mâncau mai puţine.
Ciocolată neagră
Ciocolata neagră bogată în antioxidanţi este foarte sănătoasă pentru întregul organism, dar conţinutul său de cafeină joacă un rol important în menţinerea acuităţii mentale. Ciocolata este bogată şi în flavonoizi, o clasă de antioxidanţi care ajută la îmbunătăţirea fluxului sanguin prin reglarea colesterolului şi reducerea presiunii arteriale.
Avocado
Fructele de avocado sunt pline de grăsimi monosaturate care îmbunătăţesc sănătatea vasculară şi fluxul sanguin, ceea ce le transformă într-un aliment pentru creier.
Apa
Atunci când o persoană devine deshidratată, creierul său se micşorează. Mai multe studii au arătat că deshidratarea poate afecta funcţiile cognitive. Deshidratarea poate afecta memoria pe termen scurt, concentrarea şi capacitatea de a lua decizii.
Germeni de grâu
Germenii de grâu sunt o sursă vegetariană bogată în colină, un nutrient care este implicat în producţia organismului de acetilcolină, un neurotransmiţător care stimulează memoria. Ouăle sunt o altă sursă minunată de colină.
Sfecla
Sfecla este o sursă bună de nitraţi ce se produc natural, care ajută la îmbunătăţirea fluxului sanguin spre creier.
Usturoiul
Potrivit unei cercetări publicate în revista Societăţii Americane de Cancer, usturoiul poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer cerebral. Investigatorii au descoperit influenţa compuşilor organo-sulfurici din usturoi, care reuşesc să elimine celulele glioblastoma (un tip de celule specifice tumorilor maligne).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu