marți, 2 octombrie 2012

Cum va arata corpul uman in viitor


sfatulparintilor.ro - corpul uman - freedigitalphotos.netV-ati gandit vreodata ce noutati vor aduce cercetatorii in ceea ce priveste corpul uman? Ce “minuni” va face tehnologia pentru ca oamenii sa scape de anumite boli sau imperfectiuni ale corpului? Iata cateva secrete impartasite de specialisti pentru Oprah.com.

1. Ochi electronici

Acesti “ochi” vor ajuta persoanele care au retina deteriorata sa isi recapete partial vederea. Acest lucru se va putea realiza cu ajutorul unui transmitator montat pe ochelari care va trimite semnale catre celulele retinei, stimuland creierul sa focalizeze imaginea data de transmitator.
Cand? Foarte multe centre de cercetare din universitati celebre lucreaza la acest prototip, iar rezultatele primare sunt imbucuratoare. Potrivit specialistilor, ochii electronici vor fi disponibili in aproximativ un an.

2. Culoare permanenta

Cate doamne nu-si doresc sa nu-si mai vopseasca periodic parul? Se pare ca dorinta le va fi indeplinita cat de curand. Potrivit Centrului Medical Langone din cadrul Unviersitatii din New York a fost descoperita o molecula care “dicteaza” culoarea parului. Odata gasita modalitatea prin care aceasta molecula poate fi influentata sa se modifice, oamenii vor scapa de parul carunt. Daca vor, bineinteles.
Cand? Cercetatorii n-au estimat inca o data certa, mai ales ca studiile sunt inca in faza incipienta.

3. Implanturi cu dinti naturali

Pare, intr-adevar, de domeniul fantasticului, insa cercetatorii in stomatologie de la Universitatea din Columbia au avut rezultate pozitive in cadrul unor studii de laborator efectuate pe sobolani. Acestora li s-au implantat celule stem dentare in locul ramas gol, observandu-se la nivelul maxilarului sangele si osul au inceput sa lucreze la crearea unui nou tesut.
Cand? Estimarile specialistilor sunt optimiste. In functie de aproparea FDA (autoritatea care aproba medicamentele si alimentele in Statele Unite), acest tratament ar putea fi disponibil in urmatorii 5 ani.

4. Plamani “reconstruiti”

Cercetatorii de la Universitatea din Boston au anuntat in luna mai a acestui an izolarea celulelor stem din plamani. Injectate in plamanii afectati ai soarecilor de laborator, iar acestea au inceput sa se transforme in bronhiole, alveole, vase de sange.
Cand? Studiile se afla in faza incipienta si nu se stie inca data la care pacientii vor putea beneficia de aceasta descoperire uimitoare.


5. Spray nazal care imbunatateste memoria
Studii recente realizate de cercetatorii de la Universitatile Harvard si Tel Aviv au relevat faptul ca vaccinul antigripal nazal a acctivat celule ale sistemului imunitar care au curatat placile de pe vasele de sange. Cercetarea s-a facut pe soareci cu predispozitie genetica spre Alzheimer si, dupa pulverizarea vaccinului, s-a constatat ca acestia au avut rezultate mult mai bune la testele de memorie.
Cand?Cercetatorii spera ca in anul 2014 sa inceapa efecturea testelor pe oameni.

6. Grasimi care te slabesc
Dupa “reprogramarea” unei mici parti din ADN la soarecii din laborator, echipa de cercetatori de la Universitatea din California a descoperit ca grasimea alba (cea care formeaza stratul adipos) s-a transformat in grasime maro (cea care arde caloriile). Se pare ca activarea anumitor stimuli din hipotalaus a trezit la viata celulele de grasime maro care au inceput sa creeze noi tesuturi sanatoase. Dupa aceea s-a constatat ca soarecii luau foarte putin in greutate, chiar daca erau hraniti cu mancare grasa.
Cand? Cercetatorii cred ca peste 10 ani vor putea trece la studierea si modificarea ADN-ului uman.

7. Muschi la orice varsta
Dupa varsta de 40 de ani, oamenii pierd aproximativ 1 la suta din masa musculara, in fiecare an. Insa cercetatorii sunt de parere ca daca se va modifica o gena care regleaza activitatea unei proteine numite miostatin, responsabila cu dezvoltarea muschilor, oamenii vor putea sa isi pastreze masa musculara.
Cand? Cercetatorii efectueaza deja teste pe pacientii care sufera de distrofii musculare.

8. Ovare artificiale
In 2009, cercetatorii de la Universitatea Brown au reusit sa creeze artificial un ovar functional. Asta nu inseamna ca femeile de 70 de ani vor putea procrea, insa va fi cu siguranta o raza de speranta pentru femeile de 30 de ani ale caror ovare au fost distruse de chisturi.
Cand? Potrivit estimarilor aceste ovare vor putea fi disponibile peste 5 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu