marți, 4 decembrie 2012

Cele mai socante 5 teorii ale conspiratiei care s-au dovedit a fi adevarate

'In politica, nimic nu are loc din intamplare. Daca are loc, a fost planuit sa aiba loc'. (Franklin D. Roosevelt)


Omul nu a ajuns niciodata pe Luna. Primul pas al omului pe taramul selenar a fost filmat, de fapt, de Stanley Kubrick in studiourile in care a fost turnata „Odiseea spatiala 2001”. Aveau un razboi de castigat si nu puteau astepta pana cand aselenizarea propriu-zisa urma sa aiba loc, a venit explicatia. SIDA este o boala creata in laborator pentru a-i omorai pe negrii nord-americani si pe homosexuali. Americanii nu au fost victimelor atentatelor din 11.09.01, ci organizatorii lor.
  Iata doar cateva din teoriile conspiratiei care au exercitat, de-a lungul vremii, o fascinatie continua si coplesitoare asupra asupra omenirii. Ce se intampla, insa, cand un zvon se transforma in realitate? Cand administratia foloseste sau regizeaza anumite evenimente pentru a atrage opinia publica de partea ei? Cand magariile politice ies la iveala si, ceea ce se credea a fi doar o teorie a conspiratiei este adevarul crud.
1. Declaratiile Nayirahei sau cum industria PR-ului a vandut un razboi
Pe 12 august, 1990, trupele irakienei conduse de Saddam Hussein invadau Kuweitul. Nu era prima actiune de acest gen intreprinsa de Hussein care omorase din 1980 pana in 1988 aproximativ 150.000 de iranieni. Nu suficient, insa, pentru a atrage atentia administratiei Reagon si Bush, in pofida deselor plangeri venite din partea organizatiilor internationale care luptau pentru drepturile omului. Diferenta in cazul Kuweitului era miza, cu mult mai pretioasa: petrolul. Era nevoie, insa, de un motiv mai bun de atat pentru a putea trimite trupe in Irak. 
La 10 octombrie 1990, o fata de doar 15 ani, care s-a recomandat drept Nayirah, vine in fata Congresului American pentru a povesti despre atorocitatile comise de trupele irakiene. Plangand, aceasta a povestit cum soldatii irakieni au patruns in spitalul pentru care lucra ca voluntar, au scos bebelusii din incubatoare si i-au ucis.
"Cand eram acolo, am vazut soldati irakieni care au intrat in spital cu armele si s-au indreptat spre camera unde se aflau incubatoarele cu bebelusi. Irakienii au scos bebelusii din incubatoare, i-au aruncat pe jos si i-au strapuns cu baioneta", povesteste Nayirah.
Povestea „bebelusilor din incubator” a ajuns rapid in mass-media americana si, mai apoi in cea internationala. A fost impulsul necesar pentru a sensibiliza opinia publica. O luna mai tarziu, Congresul SUA hotara trimiterea de trupe americane in Irak pentru a opri „masacrele demente ale lui Hussein”.

Care a fost adevarul
Cateva luni au trecut de la marturia Nayirahei si de la trimiterea inceperea razboilului. In tot acest timp, povestea „bebelusilor din incubator” a fost spusa pe toate posturile de televiziune, la toate emisiunile radio, in cadrul fiecarui talk show. Presedintele Bush a spus-o. Congresul a prezentat-o ca fapt real. Dintre toate atrocitatile savarsite de trupele irakiene, povestea celor 312 bebelusi scosi din incubator si lasati sa moara pe podelele reci ale spitalului din Kuweit a avut cel mai mare impact.
Care era insa adevarul? Eh, bine, aflata in fata Congresului, tanara Nayirah a uitat sa mentioneze faptul ca, in realitate, nu fusese martora atrocitatilor pe care le descrisese cu lux de amanunte. Nayirah Al-Sabah, pe numele sau adevarat, era nici mai mult, nici mai putin decat fiica ambasadorului Kuweitului la Washington. Incet, incet, adevarul incepe sa iasa la iveala si sa se afle ca intreaga marturie fusese regizata de firma de PR Hill & Knowlton ca propaganda pentru razboiul din Golf.
2. Operatiunea Northwoods
 Suntem la inceputul anilor '60, adica in plin razboi rece. Teama fata de comunism capata proportii si cu un „dusman” la granita, CIA cauta metode prin care sa atraga opinia publica interna si internationala pentru o interventie militara care s-ar finaliza cu inlaturarea lui Fidel Castro de la putere. Asa apare documentul „Justificare pentru o interventie militara a Statelor Unite in Cuba”, cunoscut si sub numele de cod Northwoods.
Pe scurt, operatiunea Northwoods insemna regizarea unei serii de atacuri violente asupra oraselor din SUA care urmau sa fie puse, mai apoi, pe seama Cubei. Potrivit Documentului, aceste actiuni urmau sa creeze in America si in lume „impresia de imprudenta si de iresponsabilitate la scara mare din partea Cubei fata de alte tari si mai ales fata de Statele Unite". In urma reveltei starmite de aceste actiuni, SUA ar fi declarat razboi Cubei.
Una din masurile continute de operatiunea Northwoods prevedea transformarea unui avion american astfel incat sa semene cu un MIG cubanez si folosirea lui pentru „hartuirea spatiului aerian civil si pentru atacarea bazelor armatei americane”. Este doar un exemplu
Planul a fost respins de presedintele Kennedy, dar a ramas in istorie drept „poate cel mai corupt plan creat vreodata de un guvern SUA", dupa cum il caracteriza James Bamford. Operatiunea Northwoods capata o semnificatie aparte  dupa 11 Septembrie 2001, cand devine un fel de biblie a sustinatorilor tezei conspirationiste, fiind deseori invocat in sprijinul ipotezei ca 11 septembrie 2001 este doar o alta operatiune regizata de guvernul american.

3. Operatiunea Mockingbird sau controlul guvernului asupra media
„Cine controleaza media, controleaza lumea”, spunea Jim Morrison. Iata un exemplu care ilustreaza cat se poate de bine aceasta maxima. 
In incercarea de a castiga un anumit control asupra presei libere, CIA a gandit „Operatiunea Mockingbird”, una din cele mai ample operatiuni de manipulare si propagaganda din istoria moderna.
Operatiunea a inceput in anii '40 cand CIA a inceput o infiltrare sistematica in media. Pana la sfarsitul anilor '50, peste 3.000 de agenti se infiltrasera in cele mai puternice ziare din State in incercarea de a castiga un anumit control asupra presei librere, prin furnizarea informatiilor unor grupuri selecte de reporteri si prin ziarele locale si de peste hotare. Urmarea, astfel, sa aduca anumite subiecte in atentia opiniei publice pentru a o manipula, mai apoi, in favoarea propriilor interese.
Operatiunea a avut un impact major, atat in State, cat si peste hotare. A fost, de altfel, una din componentele principale in convingerea opiniei publice de a cere si participa la detronarea presedintelui Guatemalei, Jacobo Arbenz Guzman
In 1964, David Wise deconspira intreaga operatiune in cartea sa „Guvernul invizibil”.

4. Proiectul MK-ULTRA
Proiectul MK-ULTRA a fost un experiment secret desfasurat de CIA prin care se urmarea intelegrea modurilor in care creierul uman poate fi controlat. Foarte multe lucruri despre aceste experiment nu se cunosc, in 1973, Richard Helm, directorul CIA-ului, dispunand arderea tuturor dosarelor MK-ULTRA. Se crede, insa, ca, in timpul experimentului au fost folosite o serie de droguri ilegale pentru a manipula mental angajatii CIA si pentru a le altera functiile creierului.
Rezultatele au fost dramatice. Theodore Kaczynski, unul din subiectii experimentului, a devenit ulterior ucigas in serie, iar seful cercetarilor s-a sinucis aruncandu-se de la etajul 13 al unui hotel.

5. Afacerea Dreyfus
La sfarsitul secolului al XIX-lea, un scandal politic divide Franta. Este vorba despre arestarea, condamnarea si  si rejudecarea lui Alferd Dreyfus, un tanar ofiter evreu.
In 1894, Alfred Dreyfus, un tanar ofiter de artiler care descendea din evreii alsacieni, este condamnat la inchisoare pe viata pentru tradare. Un bilet cu o presupusa transmiterea a secretelor militare dranceze catre Ambasada Germaniei din Paris fusese gasit intr-un cos de gunoi al armatei germane si, „toate dovezile” indicau ca Dreyfus ar fi vinovatul. Astfel ca, este condamnat si trimis la o colonie penala din Insula Diavolului in Guina Franceza unde petrece urmatorii cinci ani.
Doi ani mai tarziu, in 1896, un alt bilet incriminatoriu apare. Scrisul era identic cu primul, dar, cum Dreyfus era inchis, nu avea cum sa fie autorul acestuia. Apar dovezi care il identifica drept autor pe Ferdinand Walsin Estehazy, maiorul Armatei Franceze, un impatimit al jocurilor de noroc. Inaltii oficiali militari musamalizeaza aceste noi dovezi, iar Esterhazy este achitat in unanimitate. Armata l-a acuzat pe Dreyfus si de alte infractiuni bazate pe documente fabricate de ofiterul de contra-informatii Hubert-Iosif Henry, care urmarea sa reconfirme condamnarea primita de Dreyfus .
In 1899, Dreyfus este adus in fata instantei pentru un nou proces. In ciuda dovezilor solide, Dreyfus este gasit vinovat dupa doar o ora de deliberari si condamnat la alti 10 ani de inchisoare.
Afacerea Dreyfus a insemnat demascarea antisemitismului intr-un stat sinonim cu libertatea, egalitatea si fraternitatea. Procesul nedrept si lupta antisemita a atras atentia opiniei publice internationale si a divizat Franta. Afacerea Drayfus a insemnat, printre altele, umbrirea sperantei de integrare a comuitatii evreiesti in societatea europeana. 
Sursa foto: Shutterstock
Sursa: www.yuppy.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu