marți, 4 decembrie 2012

Deasupra nisipurilor persane zboară drone americane


Reaper Рипер беспилотник сша беспилотный летательный аппарта
Foto: EPA

Pentagonul îşi intensifică activitatea de recunoaştere în anumite regiune ale planetei, inclusiv prin intermediul aparatelor de zbor nepilotate. Un obiectiv important pentru americani este centrala nucleară iraniană Busher.

Americanii dau asigurări comunităţii mondiale că tocmai Busher este producătorul principal de plutoniu pentru arme şi recurg la orice metode pentru a afla secretele programului nuclear iranian. Însă, judecând după toate probabilităţile, lipsa unor agenţi de încredere în Iran împiedică partea americană să se apropie prea mult, consideră analistul Ivan Konovalov.
„În ultimul timp, dronele au reprezentant unul din instrumentele principale ale serviciilor de spionaj, iar dacă e să vorbim despre Busher, americanii nu au alte posibilităţi. Cu ajutorul agenţilor din ţară, ei adună date destul de modeste. De aceea, ei se bazează pe spionajul cosmic şi pe drone.
Însă informaţiile obţinute cu ajutorul dronelor sunt mai potrivite pentru planificarea unei operaţiuni militare, consideră expertul militar Ilia Kramnik.
„Monitorizarea optică le va oferi date despre comunicarea cu lumea din afară, ei vor putea vedea cine vine acolo şi cine pleacă. Însă nu vor putea trage concluzii despre activitatea dusă în interiorul centralei. Este posibil ca ei să vrea să instaleze cu ajutorul dronelor regimul de pază a centralei în vederea pregătirii unui atac asupra ei, însă apare întrebarea: cât de justificat va fi un astfel de atac?”
Ziaristul militar Andrei Frolov consideră că posibilităţile dronelor de recunoaştere pot fi mai extinse.
„Pe modelele grele de drone pot fi instalaţi senzori capabile să capteze activitatea sistemelor radioelectronice. Însă nu cred că acest lucru se foloseşte pe scară largă, deoarece sistemele de interceptare a semnalelor electronice sunt destul de greoaie”.
În plus, în conflictul apărut în Orientul Mijlociu, dronele americane pot fi considerate drept instrument de provocare, consideră Ilia Kramnik.
„Iranul deja a capturat drone, inclusiv americane. Nu-l împiedică nimic să mai facă acest lucru, dacă zborurile americanilor vor enerva Iranului sau îl vor deranja. Iranul are mijloace de distrugere a dronelor. Însă astfel de atacuri pot fi pretext de începere a unui război împotriva Iranului”.
În ansamblu, experţii sunt de acord că dronele nu reprezintă singurul mijloc de spionaj, ci ocupă o poziţie de mijloc în sistemul spionajului radioelectronic. Dar folosirea aparatelor de zbor nepilotate în acest scop este determinată şi de costul mai mic în comparaţie cu avioanele şi sateliţii spioni.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu