marți, 8 ianuarie 2013

Ce eclipse ne aşteaptă în 2013


În anul 2013 se produc trei eclipse de Lună (parțială, posibil prin penumbră și prin penumbră) și două de Soare (inelară și inelar-totală).




Ce eclipse ne aşteaptă în 2013
Ce eclipse ne aşteaptă în 2013
Eclipse de Lună


În 2013 se produc trei eclipse de Lună, dintre care două vizibile din țara noastră. 

Prima eclipsă vizibilă se produce în noaptea de 25 spre 26 aprilie. Este o eclipsă parțială,  Luna trecând numai prin umbra Pământului. 

Eclipsa începe la ora 21:03, la două ore după ce răsare. Timp de aproape două ore, până la 22:54, se va afla în penumbra terestră, efectul fiind vizibil după ora 22 din cauza opacității mici a acesteia.




Pentru un timp scurt, între 22:54 și 23:52, marginea superioară a Lunii se va afla în umbra Pământului și va părea mai întunecată decât restul discului. Practic, vom vedea o Lună Plină mai slabă ca strălucire, cu marginea superioară roșiatică-portocalie. 

După ieșirea din umbră, Luna rămâne în penumbră până la ora 01:12 (pe 26 aprilie) și strălucirea aparentă a ei revenind treptat la normal. 

Pe parcursul eclipsei Luna se va afla constelația Virgo, având la nord-vest (stânga-sus) steaua Spica și, mai aproape, înspre est, planeta Saturn.

A doua eclipsă vizibilă se produce în noaptea de 18 spre 19 octombrie și este prin penumbră, adică Luna nu trece prin umbra Pământului. 

Eclipsa începe la ora 00:50 și se termină la 04:50, maximul producându-se la 02:50. Pentru că Luna se va afla numai în umbra terestră, vom putea vedea doar o scădere în luminozitate a acesteia, efectul fiind vizibil ușor dacă se compară vizual aspectul Lunii din timpul maximului cu cel de la începutul eclipsei.




Luna se va afla în constelația Pisces, o zonă lipsită de stele strălucitoare.



Eclipse de Soare


Niciuna dintre cele două eclipse de Soare din 2013 nu se poate vedea de pe teritoriul țării noastre.

Prima eclipsă, inelară, se produce pe 10 mai și este vizibilă din Australia și oceanul Pacific. 

A doua, total-inelară (hibridă), se produce pe 3 noiembrie și se poate vedea din oceanul Atlantic și Africa. marginea nordică a eclipsei, adică locul de unde nu se mai vede nici parțială, se află în Bulgaria.


Astfel, dacă doriți să vedeți o eclipsă parțială (și nu mai aveți răbdare până în 2015) trebuie să călătoriți înspre sud, în sudul Bulgariei sau Grecia.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu