marți, 8 ianuarie 2013

Forumul Economic Mondial: Raport sumbru pentru soarta omenirii


Riscurile legate de criza financiară "care continuă" deturnează atenţia "de la modificările climatice, în contextul în care evenimente meteorologice extreme sunt în desfăşurare", scriu experţi din cadrul WEF, care organizează anual, la sfârşitul lui ianuarie, cunoscutul Forum de la Davos.
Acest raport este bazat pe o anchetă realizată asupra unui număr de aproximativ 1.000 de experţi şi decidenţi.
După un 2012 marcat de uraganul Sandy şi inundaţii în China, experţii apreciază că o creştere a emisiei de gaze cu efect de seră este deosebit de îngrijorătoare şi denunţă incapacitatea lumii de a "se adapta la modificările climatice", ceea ce antrenează un risc de mediu ale cărui "efecte vor fi tot mai marcante în următorul deceniu".
Potrivit lui Lee Howell, director general WEF şi însărcinat cu raportul, "rezilienţa naţională faţă de riscurile mondiale trebuie să fie o prioritate".

În opinia lui Axel Lehmann, însărcinat cu controlul riscurilor în cadrul companiei elveţiene Zurich Insurance Group, a venit "vremea acţiunii", din cauza "creşterii costurilor legate de evenimente ca uraganul Sandy, a unor imense pericole care vizează naţiuni insulare şi comunităţi de coastă şi a absenţei unor soluţii la emisiile de gaze cu efect de seră".
Potrivit lui John Drzik, director general la Oliver Wyman Group, o firmă internaţională de consultanţă, "două furtuni, una de mediu şi cealaltă economică, vor sfârşi prin a intra în coliziune, dacă nu alocăm resursele necesare în vederea reducerii riscului, în creştere, reprezentat de evenimente climatice severe. Prosperitatea generaţiilor viitoare este cea care ar putea să fie ameninţată".
Experţi din cadrul WEF stigmatizează totodată un nou fenomen, cunoscut sub numele de "incendii cibernetice sălbatice", provocat pe Internet de evenimente ca "un film critic la adresa islamului pe YouTube", care se concretizează prin revolte.
"Într-o lume în care rolul radiţional de paznici jucat de mass-media îşi pierde importanţa", este necesar să se reflecteze la mijloacele de stingere a acestor "incendii", apreciază WEF.
Alt risc denunţat în 2013 de către WEF este cel al sănătăţii, marcată de "o rezistenţă la antibiotice", care "riscă să dea o lovitură de graţie sistemelor noastre de asigurări de sănătate vlăguite". Tot în lumea sănătăţii, WEF relevă propagarea unor pandemii, "favorizate de o lume hiper-conectată".
Sursa: De Mediafax | realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu