sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Internetul “blochează” creierul copiilor. Inventatorul britanic Trevor Baylis: “Generaţia Google nu-şi dezvoltă creativitatea”


Unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori britanici, Trevor Baylis, a lansat un avertisment în ceea ce priveşte dezvoltarea psihică a „generaţiei Google”, scrie Daily Mail.
Potrivit acestuia, copiii şi adolescenţii îşi pierd creativitatea şi unele abilităţi primare din cauza timpului îndelungat petrecut în faţa calculatorului.
„Copiii trebuie să fie învăţaţi să lucreze, nu să devină dependenţi de telefonul mobil sau de computer”, a arătat Baylis. „Ar trebui să utilizeze calculatorul din când în când, dar sunt atât de multe persoane care îşi petrec tot timpul jucându-se pe computer (…)”, a continuat el.
Inventatorul în vârstă de 75 de ani mai atrage atenţia că foarte mulţi dintre copii apelează în primul rând la ajutorul Google atunci când se confruntă cu o problemă sau nelămurire, în loc să încerce să găsească singuri o soluţie. Baylis spune că acest lucru poate produce un blocaj în creierul celor mici.
„Sunt dependenţi de căutările motorului de căutare. Creierul multor copii va fi afectat dacă ei vor fi atât de dependenţi de internet, pentru că nu vor mai fi capabili desfăşoare anumite activităţi aşa cum se obişnuieşte în mod normal”, a avertizat acesta.
Baylis a povestit şi că, în vremea copilăriei sale, lucrurile erau cu mult mai diferite, fapt ce l-a impulsionat să devină inventator. Baylis avea în jur de şase ani când şi-a descoperi această pasiune.
„În timpul războiului, când nu eram la şcoală mergeam şi adunam gunoaie. Într-o zi, eram pe afară şi am mers la o casă aflată la colţul străzii pe care locuiam, în Southall, Middlesex, iar doamna de acolo mi-a zis <<am o cutie cu lucruri pentru tine, Trev, mai bine ai veni cu o roabă>>”, şi-a amintit bărbatul. „Aşa că am luat lucrurile acelea, iar pe drum am fost atât de curios că m-am uitat în cutie şi am găsit un uriaş joc Meccano. (…) Dacă vream să construiesc un o maşină cu cinci roţi, puteam, sau un stivuitor. Iar despre asta e vorba cu adevărat, pentru că asta păstrezi cu tine toată viaţa”, a continuat el.
Aşadar, Trevor Baylis spune că utilizarea unor astfel de jocuri în şcoli ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea abilităţilor şi gândirii celor mici.
În prezent, Baylis are un atelier în Twickenham, unde lucrează la invenţiile sale, şi, în acelaşi timp, face lobby la Guvernul britanic pentru a obţine o mai bună protecţie a drepturilor inventatorilor privind proprietatea intelectuală. Sursa : gandul.info / gandeste.org/ 2blackjack1.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu