sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Lumea, cu 2,3 grade mai caldă pentru o zi


Miercuri, 2 ianuarie, Pământul a ajuns la punctul cel mai apropiat de Soare de pe orbita sa, anunţă astronomii americani citaţi de site-ul de specialitate space.com.

Potrivit acestora, planeta noastră s-a aflat ieri în puctul numit „periheliu”, adică acel punct din orbită unde se află cel mai aproape de Soare. La acel moment, Pământul se afla la o distanţă de 147.098.161 de kilometri de steaua aflată în centrul sistemului nostru planetar. 

În realitate, însă, diferenţa dintre periheliu şi afeliu (când Pământul este cel mai departe de Soare) este insesizabilă fără un echipament special. În ce priveşte consecinţele acestei poziţii pe orbită, acestea se rezumă la o temperatură puţin mai ridicată, mai exact cu 2.3 grade Celsius mai mare decât în mod normal.

În medie, planeta noastră se află la aproximativ 150 millioane de km depărtare de Soare. Anul acesta vom atinge afeliul pe 5 iulie, spun specialiştii. Atunci ne vom afla la 152.097.427 km de centrul sistemului solar. Diferenţa dintre periheliu şi afeliu este una destul de mică în condiţiile în care orbita Pământului în jurul Soarelui este aproape circulară, fiind depăşită în ceea ce priveşte apropierea de un cerc perfect doar de Venus şi Neptun.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu