joi, 14 martie 2013

Jorge Bergoglio e Papa Francisc I. Povestea cardinalulului remarcat prin modestie si conservatorism


Cardinalul argentinian Jorge Bergoglio este cel de-al 266-lea Suveran Pontif, fiind ales de Conclav drept succesorul Papei Benedict al XVI-lea. El si-a luat numele de Francisc I si este primul Papa de origine sud-americana.


Jorge Mario Bergoglio s-a nascut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936 si provine dintr-o familie modesta, tatal sau fiind lucrator la caile ferate.
A studiat la seminarul din Villa Devoto si in 1958 s-a inscris in Societatea lui Iisus. Si-a luat llicenta in filozofie la Colegiul Maximo San Jose din San Miguel, apoi a predat literatura si psihologie la Colegiul de la Inmaculada din Santa Fe si la Colegiul del Salvador din Buenos Aires.
Pe 13 decembrie Jorge a devenit preot, iar apoi a urmat cursurile Facultatii de Filozofie si Teologie din San Miguel, devenind aici profesor de teologie, iar ulterior chiar rectorul seminarului.
papa francisc I - 3
Dupa ce si-a luat doctoratul in Germania, s-a intors in Cordoba. In perioada 1998-2012 a fost arhiepiscop de Buenos Aires, iar in 2001 a fost promovat cardinal de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
Bergoglio a devenit cunoscut pentru modestia lui, pentru conservatorism si pentru credinta in justitia sociala.
Desi a fost ales cardinal, a continuat sa locuiasca intr-un apartament modest, nu in resedinta episcopala pe care o avea la dispozitie. Mai mult, el a renuntat la limuzina si a ales transportul public si chiar a preferat sa-si gateasca singur mancarea.
A fost cardinal elector si favorit la Conclavul din 2005, fiind aproape la egalitate cu cel care avea sa devina Papa Benedict al XVI-lea, insa a insisitat sa nu fie votat el, declara jurnalistul John Allen Jr,  specializat in subiecte legate de Biserica Catolica, citat de Wikipedia.
papa francisc I - 4
In noiembrie 2005, Bergoglio a fost ales presedinte al Conferintei Episcopale Argentiniene, pe care a prezidat-o timp de 3 ani.
Noul Suveran Pontif este cunoscut pentru atitudinea sa conservatoare, fiind un apropiat al cunoscutei miscari Comuniune si Libertate.
Se opune categoric avortului, eutanasiei si homosexualitatii, dar a predicat deseori ca persoanele care au aceasta orientare sexuala trebuie sa fie respectate.
Refuzul sau de a fi de acord cu o noua lege care sa dea dreptul cuplurilor homosexuale sa adopte copii a determinat-o pe Cristina Fernandez de Kircher, presedintele Argentinei, sa declare ca “Biserica pastreaza acelasi ton din epoca medievala si a inchizitiei”.
papa francisc I - 1
Pe 15 aprilie 2005, Bergoglio a fost implicat intr-un scandal, fiind dat in judecata de un activist pentru drepturilor omului, care l-a acuzat ca in 1976 ar fi colaborat cu junta militara. pentru a organiza rapirea a doi preoti iezuiti.
Este cunoscut pentru gestul sau din 2001, in momentul vizitei la un spital, unde a spalat si sarutat picioarele a 12 bolnavi de SIDA.

Jorge Bergoglio a fost membru in Congregatia pentru Rugaciune Divina si Disciplina sacramentelor, in Congregatia Clerului si in Conciliul Pontifical pentru Familie. 
 Sursa: Wikipedia / stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu