joi, 7 martie 2013

Preşedintele Hugo Chavez a murit


уго чавес венесуэла смерть
Hugo Chavez. Foto. EPA

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a murit de cancer, a anunţat vicepreşedintele ţării Nicolas Maduro. După operaţia la care a fost supus pe 11 decembrie în Cuba, starea de sănătate a liderului venezuelean în vârstă de 58 de ani, s-a înrăutăţit brusc. Hugo Chavez a condus ţara timp de 14 ani.

Din copilărie, liderul venezuelean a visat să devină jucător de baseball profesionist, iar mama lui spera că fiul ei va deveni preot. Dar el a absolvit Academia Militară şi a servit în unităţi aeropurtate. De atunci, bereta roşie a fost o parte integrantă a imaginii sale.
În 1982, împreună cu alţi ofiţeri, Chavez a creat mişcarea revoluţionară Simon Bolivar, iar 10 ani mai târziu a condus lovitura de stat împotriva preşedintelui Carlos Andres Peres. Lovitura de stat a eşuat. După doi ani de închisoare el a fost graţiat şi a început activitatea politică legală. În cadrul alegerilor prezidenţiale din 1998, Hugo Chavez a câştigat 55% din voturi.
În 2002 ţara se confruntă din nou cu o lovitură de stat, de data aceasta împotriva lui Hugo Chavez. El a fost îndepărtat din postul său, dar după 47 de ore a revenit la putere. El a fost foarte popular în ţară, a declarat Boris Martânov, directorul adjunct al Institutului Americii Latine.
„Chavez a ridicat din sărăcie pături foarte mari ale populaţiei, care îi sunt recunoscătoare pentru asta. El le-a furnizat apartamente ieftine, le-a asigurat sprijin social, ocrotirea sănătăţii şi învăţământ”.
În timpul conducerii lui Chavez, populaţia ţării a crescut cu 7 milioane, iar şomajul s-a redus până la 6%. Chavez a edificat socialismul secolului al XXI-lea pe seama dolarilor obţinuţi din exportul petrolului, Venezuela este al cincilea exportator de petrol din lume. Creşterea preţurilor la resurse i-a permis lui Chavez să obţină foarte mult pentru ţara sa, a relevat redactorul şef al revistei Rusia în politica globală, Fiodor Lukianov.
→Vezi Galerie foto: Cronica vieţii lui Hugo Chavez
„Fenomenul Chavez ca celebritate internaţională este legat de faptul că lumii i-a fost dor de o diversitate politică. A apărut un om, care a spus deschis că socialismul s-a prăbuşit, dar el va propune altul nou. Chavez a fost foarte popular în anumite cercuri din Europa. El a fost salutat ca un nou Fidel Castro sau Che Guevara”.
Exportul de petrol venezuelean este axat în mare parte pe SUA, în ciuda relaţiilor tensionate dintre cele două ţări. Naţionalizarea pe scară largă din ţară a afectat serios cercurile de afaceri americane. Cei mai mari giganţi occidentali, care au investit în ţară 17 miliarde de dolari, au pierdut aceste investiţii şi profiturile viitoare. Ei au fost nevoiţi să transfere controlul majoritar corporaţiei de stat Petroleos de Venezuela. Împreună cu companiile petroliere, sub controlul guvernului au fost transferate şi activele din domeniul energiei şi telecomunicaţiilor.
Chavez a edificat relaţiile cu Rusia în alt mod. După embargoul SUA asupra livrărilor de arme, Venezuela a început să achiziţioneze echipamente din Rusia. Moscova şi Caracas au contracte tehnico-militare şi în sfera petrolului, relevă expertul în America Latină, Vladimir Travkin.
„În timpul preşedinţiei lui Chavez, între Rusia şi Venezuela au fost semnate o mulţime de acorduri. Aceasta este o cooperare reciproc avantajoasă, care nu are un caracter ideologic. Relaţiile noastre cu Venezuela nu reprezintă un sprijin acordat unui sau altui regim, ci căutarea unor contacte reciproc avantajoase”.
Moscova numeşte Caracas partener strategic. Hugo Chavez considera că tocmai Rusia va juca rolul necesar pentru realizarea unui echilibru în lume.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu