joi, 7 martie 2013

Reghinul refuză cea mai mare fabrică de formaldehidă din România


reghin_formaldehidaSambătă, 2 Martie, zeci de persoane au protestat, pentru a treia oara in cursul acestui an, împotriva construirii la Reghin a celei mai mari fabrici de clei, pe bază de formaldehidă, din România. Actiunea face parte dintr-o amplă campanie, ce se desfășoară in această perioadă. Campania Viitor pentru Reghin constă într-o varietate de acțiuni implementate online și offline activitati de informare și strângere de semnături, acțiuni în instanță și de protest.

Mobilizarea fără precedent a cetățenilor orașului Reghin a rezultat în strângerea a peste 2000 de semnături în mai puțin de 24 ore. Acestea au fost depuse, alături de peste alte 100 de reclamații, la Gardă de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Mureș. Actiunea este in desfasurare, iar pana in prezent aproape 5000 de cetateni au semnat petitia. De asemenea, pe rază orașului Reghin au fost distribuite peste 10 000 de broșuri și materiale informative.
Investiția firmei SC KASTAMONU ROMÂNIA SA se ridică la 6 milioane de euro, iar sub pretextul creării intre 50 si 100 locuri de muncă aceasta va afecta pe termen lung comunitatea, sănătatea cetățenilor și mediul înconjurător prin poluarea cu substanțe periculoase a aerului (formaldehidă, metanol și dimetil-ețer), solului și apei (metanol, soluție de formaldehidă), și implicit prin declasarea dpv turistic a zonei și limitarea oportunităților de dezvoltare.
Fabrica are o capacitate de stocare în rezervoare de 300.000 tone și va produce anual 100.000 tone de formaldehida și 136.000 tone de clei, depășind de peste trei ori capacitatea de productie a fabricii KRONOSPAN, Sebeș. Conform proiectului, aflat in curs de autorizare, fabrica va avea un depozit de uree, rezervoare de metanol, o fabrică de clei, un depozit de melamină, o fabrică de formaldehidă, patru turnuri de răcire, instalaţii de purificare a apei (compuse din instalaţii de tratare a apei tehnologice şi din instalaţii de tratare a apei uzate), o unitate de răcire (Chiller) şi o platformă de rezervoare.
”Acest obiectiv se incadrează in categoria de risc de accidente majore Seveso 2”, a confirmat domnul Dănuţ Ștefănescu, Director Agentia pentru Protectia Mediului Mures. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.), formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, cu un nivel de toxicitate acută. De asemenea, studii de cercetare pe muncitori expuși la poluarea cu formaldehidă au demonstrat asocierea dintre expunerea la formaldehidă și diferite tipuri de cancer precum cancerul foselor nazale, al sinusurilor feței și leucemie.
Fabrica de clei va fi construită la 500 m distanță de rezervația naturală Natura 2000, situl Mociar (pădure de stejari seculari), la mai puțin de 600m de stația de alimentare cu apa potabilă a Municipiului Reghin, raul Gurghiu, și în imediata proximitate a unor obiective de interes public precum gara CF Reghin, autogară, grădiniță Nr. 4, cartierul Câmpului și centrul orașului Reghin.
Campania lansată de către grupul local de inițiativă este susținută de către organizații neguvernamentale și voluntari din toată țara. În acest context, societatea civilă se opune ferm construirii celei mai mari fabrici de formaldehidă din România.
Elena Rastei
sursa: ziarulnatiunea.ro
          gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu