joi, 18 aprilie 2013

Se pregateste o mare „surpriza” bancara la nivel mondial


În decursul săptămânii care a trecut, trei bănci mari: ING, RABO şi SNS s-au confruntat simultan cu defecţiuni informatice majore, care au condus la închiderea temporară a instrumentelor lor de tranzacţionare online. 
O asemenea situație nu are precedent. Deşi conducerile celor trei bănci s-au grăbit să anunţe că defecţiunile respective nu au legătură unele cu altele, totuşi şansa ca ele să fi fost o coincidenţă este aproape nulă. Pe de altă parte, sunt mulţi cei care afirmă în ultimii ani că „problemele computerelor” vor constitui scuza perfectă pentru elita mondială de a intra într-o vacanţă bancară prelungită, timp în care să „reorganizeze” întregul sistem financiar al lumii. 

Problemele băncii ING sunt cele mai mari. ING reprezintă una dintre cele mai impunătoare bănci din Europa, cu un deficit ce depăşeşte 1 trilion de dolari. Din acest punct de vedere ea este, actualmente, precum „un mort viu”. Este un fel de banca-zombie susţinută de linii de credit masive, care sunt asigurate de Banca Centrală Europeană (BCE). ING se bizuie de asemenea pe sprijinul depunerilor populaţiei olandeze. Banca are o datorie de 40 de miliarde faţă de guvernul spaniol şi alte câteva sute de miliarde în evidenţa ascunsă a portofoliului ei real, dar nedeclarat. Evident, toate acestea ar „vaporiza” instantaneu economia Olandei, dacă ar fi ca aceasta să susţină printr-un ajutor financiar banca ING, atunci când ea se va prăbuşi.
Economia olandeză este una dintre cele mai slabe din lume în termeni de datorie. Oricât de mult ar munci olandezii, eternele datorii şi dobânzile mereu crescătoare condamnă practic ţara la sclavie fără sfârșit, întocmai ca în cazul SUA. Aceasta este „eficiența” sistemului financiar actual, acestea sunt „bunele intenţii” ale bancherilor moderni în ceea ce priveşte omenirea.
Având în vedere această situaţie şi precedentul dezastrului bancar din Cipru, este limpede că elita malefică a lumii doreşte o prăbuşire a sistemului financiar, pentru ca acesta să fie urmat de o cruntă depresiune economică, din care mai apoi ea să iasă mult mai înstărită decât în prezent, având în plus un control deplin asupra populaţiei. Acest „scenariu” n-ar trebui să ne mire, având în vedere „crizele” economice anterioare ale lumii, dintre care Marea Depresiune Economică din anii ’30 reprezinta un bun exemplu. Tocmai de aceea, un sfat pare să se impună din ce în ce mai mult într-un mod imperativ, pentru cei dispuşi să-l ia în considerare: retragerea economiilor din bănci. Este din ce în ce mai greu să găseşti un depozitar sigur în aceste zile, dar totuşi e mai bine ca banii să fie scoşi la timp din bănci, înainte ca ele să falimenteze.
Ne-am putea întreba: de ce doreşte elita malefică a „Iluminaţilor” să-şi doboare propriile bănci? Răspunsul, în opinia noastră, ar fi că în realitate acestor ființe abominabile nu le pasă prea mult de prăbușirea sistemului bancar, întrucât toate marile bănci se deţin una pe cealaltă; astfel, depozitele rămân garantate, chiar dacă unele dintre ele cad. În plus, primele care vor cădea vor fi băncile mici, cu sprijinul generos al unor organisme internaţionale sau al Rezervei Federale a SUA şi chiar a populaţiei cuprinse de panică.
Prin urmare, „defectarea” computerelor în cazul a tot mai multe bănci în lume (din America şi din Europa) pare să semnifice în realitate un „exerciţiu”, care a început cu o ţară modestă în ceea ce priveşte economia (Cipru), continuă acum cu o economie de putere medie (care este Olanda) şi probabil se pregăteşte să atace o ţară cu o economie foarte mare în viitorul apropiat, posibil chiar SUA, care pare a fi „ţinta” principală în tot acest angrenaj. În urmă cu două săptămâni, marea banca new-yorkeză Chase Manhattan s-a confruntat de asemenea cu mari probleme, când brusc toate conturile clienţilor ei au devenit zero. De notat că exact acelaşi lucru s-a petrecut şi în cazul marii bănci ING. 
SUA par totuşi să se menţină în echilibru, deoarece Banca Rezervei Federale printează cu disperare dolari, cuprinsă de un fel de demență financiară, pentru a suplini deficitele enorme de balanţă ale băncilor sale din întreaga lume. Numai în ultima perioadă ea a infuzat pe piață peste 16 trilioane de dolari. Aceşti bani nu au intrat practic niciodată în circuitul economic real al lumii, deoarece au fost folosiţi pe post de capital pentru a înlocui pierderile înregistrate de ipotecile neperformante din anul 2008. Prin urmare, imensa sumă de bani nu a putut fi resimţită ca inflaţie şi din această cauză dolarul nu s-a devalorizat în mod vizibil până în momentul de faţă.
Însă această situaţie a ajuns la capăt şi la următoarea rundă există aproape certitudinea că se va petrece ceva „mortal” din punct de vedere bancar la nivel mondial. Lumea bancară pare să fi înnebunit: stocurile de mărfuri sunt cele mai mari din istorie, bancherii demisionează pe capete în întreaga lume sau sunt arestaţi, in Cipru băncile au dat faliment, iar acum apar erori din ce în ce mai dese de sistem informatic în circuitul bancar. Este clar că ceva se pregăteşte şi că acest „ceva” este gigantic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu