marți, 28 mai 2013

SUA împinge România spre Rusia (II)

Cititi parte I aici: 


Румыния Россия 2012 июль коллаж ГР
Colaj: Vocea Rusiei

Relaţiile în triunghiul Washington – Bucureşti – Moscova se schimbă. Subtil, dar consecvent, experţii americani explică decidenţilor de la Bucureşti că este timpul să se împace cu Moscova şi să renunţe la politica belicoasă de odinioară. Directorul adjunct al Programului pentru Rusia – Eurasia al Centrului Carnegie, Matthew Rojansky a recomandat elitei politice din România să-şi asume responsabilitatea, riscul şi efortul de îmbunătăţire a relaţiilor cu Moscova.

Mai mult, expertul american a dinamitat toate scenariile avansate de „experţii” precum consilierul prezidenţial Iulian Chifu şi directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, profesorul Dan Dungaciu. Aceşti „experţi” au promovat scenariul împărţirii Republicii Moldova pe râul Nistru şi integrării Republicii Moldova în sfera de influenţă a României, creând impresia că Germania şi SUA ar susţine un asemenea scenariu.
Deşi declaraţiile lui Rojansky au fost foarte dure, adevăratul şoc a venit după declaraţiile şefului Stratfor, renumitului rusofob George Friedman. În primul rând, şocul a fost provocat de un adevăr banal spus de analistul american în cadrul unei conferinţe organizate la BNR, urmate de un interviu la Realitatea TV. „România are nevoie de o relaţie cu Statele Unite ale Americii, dar asta nu înseamnă că SUA vor să aibă o relaţie cu România”, a declarat Friedman. Relaţia strategică dintre SUA şi România s-a evaporat şi Friedman recunoaşte că au măi rămas doar interesele comerciale ale companiilor americane, canadiene şi britanice în România. Mai mult, el a spus, aproape în aceiaşi termeni, ceea ce Vocea Rusiei spune demult referitor la scutul de la Deveselu: „E foarte scump. Nu vă protejează de nicio ameninţare anume. E mai degrabă un simbol. Iar mie, în chestiuni militare, nu-mi plac simbolurile, îmi plac lucrurile cu greutate. Puterea. Şi nu mă interesează prea mult ca România să aibă un scut anti-rachetă pe teritoriul ei ci, mai degrabă, echipament anti-tanc, sprijin logistic.” În acelaşi stil clasic al analiştilor americani, şeful Stratfor explică elitei politice din România că ei, de fapt, nu au nevoie de scutul de la Deveselu, acesta fiind oricum scump şi inutil. În fond, Friedman nu face altceva decât să pregătească opinia publică din România pentru renunţarea la scutul de la Deveselu. Mai întâi românilor li se va spune că scutul este scump, apoi că scutul este inutil, apoi se va „pune accentul” pe „lucrurile cu greutate” cum ar fi „echipament anti-tanc”, iar apoi „scutul” va dispărea din peisajul mediatic şi diplomatic. Peste un an, „scutul” de la Deveselu fie nu va exista deloc (ceea ce nu va împiedica contractorii americani să deconteze bani din bugetul american pentru construcţia unui „bunker”) sau va fi „dotat” cu observatori ruşi. Atunci când despre acest scenariu a scris Vocea Rusiei, presa din România a reacţionat prin acuzaţii de „propagandă”. Acum ce va face presa rusofobă din România? Ce va scrie România Liberă? Cum va reacţiona Radu Tudor? Probabil, vor spune că George Friedman a fost cumpărat de Gazprom şi KGB. Este comic, dar se vor găsi şi cei care vor crede în aceste explicaţii.
Mâine, vom analiza consecinţele pentru România şi pentru restul Europei de Est a noii politici externe americane, puse în aplicare de la începutul noului mandat a preşedintelui Obama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu