luni, 3 iunie 2013

Europa spune NU austerităţii. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă

Europa spune NU austerităţii
În capitala Spaniei, aproape zece mii de oameni au scandat împotriva Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii centrale Europene, principalii creditori externi ai ţării. Ibericii se opun măsurilor dure de austeritate care au cauzat contractarea economiei în ultimii doi ani.
Avem un guvern slab, care face tot ce i se dictează din afara ţării. În toamnă trebuie să intru la pensie, dar acum ameninţă să scadă drastic şi pensiile”, a declarat un protestatar spaniol.”Oamenii sunt daţi afară din locuinţe, foarte mulţi au rămas fără slujbă, avem cea mai mare rată a şomajului din Europa. Iar acest guvern nu ne ajută. Din contra, noua lege în domeniul muncii permite patronilor să concedieze uşor angajaţii”, a acuzat un altul.
Peste 6 milioane de spanioli sunt şomeri. Cei mai afectaţi sunt tinerii sub 25 de ani. Jumătate dintre ei nu îşi pot găsi un loc de muncă.
Şi portughezii au ieşit la protest. Oamenii, care se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimii 40 de ani, au cerut demisia guvernului. “Vrem un nou guvern. Guvernanţii şi preşedintele sunt de vină pentru situaţia actuală” reclamă un participant la miting.
Proteste similare au avut loc ieri şi în alte mari oraşe europene, precum Frankfurt. Pe 1 iunie, marile sindicate au chemat la o zi europeană anti-austeritate, într-un moment în care şomajul în zona euro a atins nivelul record de 12,2 la sută. 
Sursa : realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu