miercuri, 3 iulie 2013

Ce preţ vor plăti SUA pentru spionajul la nivel global?

Scandalul legat de spionajul electronic global al SUA a primit un nou impuls, de data aceasta din est. Acum, Japonia cere explicaţii de la SUA în legătură cu ascultarea ambasadei Japoniei de la Washington. Cineva fi următorul?O nouă tentativă de a obţine supremaţia globală, de data aceasta în sfera spionajului tehnic provoacă probleme mari Americii.

Problema nu constă în faptul că SUA au desfăşurat un sistem global de spionaj, ci mai degrabă în modul cum vor fi edificate de acum înainte relaţiile cu un asemenea partener suspicios. După cum consideră expertul german privind securitatea cibernetică de la Universitatea Liberă din Berlin, Sandro Haiken, incidentul cu supravegherea politicienilor din UE poate deveni un obstacol serios în calea cooperării de afaceri americano-europene.

„Faptul că SUA îi spionează pe europeni, nu este o surpriză prea mare. Evident, multă lume presupune că este efectuată o asemenea activitate. Pe de altă parte, este neplăcut când aliaţii se ocupă de spionaj la o asemenea scară. Acum în Germania, mulţi politicieni sunt preocupaţi de nivelul real al supravegherii şi mai ales în ce scop s-a făcut acest lucru. Deoarece, de exemplu, în cazul UE nu este prea clar dacă spionajul a servit ţelurilor luptei împotriva terorismului. Probabil că există alte motive, cum ar fi dorinţa de a influenţa în vreun fel diplomaţia, procesul negocierilor, de exemplu, viitorul acord referitor la zona de schimb liber între SUA şi UE. Dacă aşa stau lucrurile, atunci relaţiile europeano-americane se pot complica”.

Totodată, o asemenea reacţie este mai caracteristică pentru partea de vest a comunităţii mondiale. În cazul Japoniei, nu trebuie să se aştepte demersuri politice zgomotoase. Supravegherea Tokyo este doar o tuşă la portretul politicii externe americane, consideră directorul Centrului pentru Expertize Geopolitice, politologul Valeri Korovin.

„Japonia este o ţară ocupată, care a fost înjosită de SUA în anul 1945 prin cele două bombardamente nucleare şi în esenţă a fost ocupată. Acolo există baze militare americane şi putem vorbi despre lipsa unei politici suverane a Japoniei. Ştirea că ambasada Japoniei a fost ascultată de americani, evident este neplăcută, dar în sens global nu este în stare să influenţeze situaţia. Şi ea nu va influenţa în niciun fel relaţiile japonezo-americane”.

Altceva este dacă următoarea publicare a „secretelor lui Edward Snowden” va conţine informaţii despre spionajul electronic american împotriva Chinei. Putem să nu ne îndoim de acest lucru, iar recentul val de acuzaţii reciproce ale Washingtonului şi Beijingului de spionaj cibernetic confirmă o dată în plus aceasta. Dar, publicarea unui asemenea incident poate agrava dramatic relaţiile dintre China şi SUA.
Grigori Milenin
S
ursa: http://romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu