miercuri, 3 iulie 2013

Telina

Telina este o leguma fibroasa, cultivata inca din vremuri stravechi de catre greci, folosita atat ca si aliment cat si element decorativ (ghirlande si coroane de telina), premii pentru castigatorii competitiilor sportive dar si ofrande pentru decedati.
Telina face parte din familia de leguminoase “Apiaceae” si este cultivata in doua forme: telina alba si telina rosie.

Telina, o bogatie nedescoperita

Telina este o leguma cu multiple beneficii pentru sanatate, tocmai datorita bogatiei de nutrienti, minerale si alcalini (acizi) care exista in compozitia ei.
100 de grame de telina, in varianta cruda, imbogatesc corpul cu:
- vitamine: vitamina A (8,5%), vitamina B2 (3,3%), vitamina B5 (2.3%), vitamina C (5%), vitamina E (2,5%), vitamina K (35,6%);
- minerale: potasiu (7.3%), calciu (4%), magneziu (2.6%), fosfor (3%), fier (1%), sare (4%), mangan (5,7%);
- fibre: (5,5%);
- folati, grup de compusi derivati din acidul folic: (8,3%);

Pregatire si consum

In alimentatie, se recomanda pregatirea telinei prin aburire, deoarece prin acest proces termic se pastreaza majoritatea vitaminelor si nutrientilor specificati anterior. Telina poate fi pregatita si prin fierbere, dar rezultatul este o pierdere de pana la 40% a compusilor esentiali din leguma.
Salata de telinaSe recomanda, de asemenea, ca telina proaspata (in stare cruda) sa fie consumata intr-un interval de maxim 4-6 zile. Nu este recomandata refrigerarea pe o perioada indelungata, in special a frunzelor, daca acestea urmeaza sa fie folosite pentru a prepara o salata cu telina.
Pe piata, exista diverse produse pe baza de telina, dintre care mentionez uleiul de telina, sarea de telina (produs pregatit din sare si seminte/radacini/frunze de telina), extractul din seminte de telina.

Beneficiile telinei

Excelent adiuvant in efortul de slabire
Telina este o leguma foarte saraca in colesterol si grasimi saturate, avand in compozitia ei celuloza si apa(peste 90%).
Excelent stimulator si diuretic
Creste volumul de urina eliminat, imbunatatind procesul de eliminare a apei din organism.
Excelent suport cardiovascular
Ftalidele (fitonutrienti) relaxeaza muschii si vasele de sange, imbunatatind circulatia sangvina si scazand presiunea vaselor de sange. Prin urmare, telina poate fi consumata petru a elimina starea de stres, tensiune, nervozitate.
Anti-inflamator
Sucul si extractul de telina au efecte anti-inflamatorii si antioxidante, imbunatatind arderea grasimii si secretiile tractului digestiv, ameliorand circulatia sangvina.
Anti-oxidant
Telina este un excelent stimulent pentru toate procesele sistemului imunitar, ajutand corpul sa combata bolile, virusii, bacteriile, inflamatiile.
“Insecticid” natural
Uleiul de telina, uns pe piele, alunga tantarii, si nu prezinta efecte secundare daunatoare.
Aliment pentru igiena “orala”
Prin mestecarea catorva bucati de telina, se elimina respiratia urat mirositoare (halitoza), se indeparteaza si se curata stratul de bacterii prezent pe limba si dinti. Se recomanda mestecarea unei cantitati mici de telina imediat dupa masa.
Aliment anti-guta
Elementele esentiale prezente in semintele si tulpina telinei reduc nivelul acidului uric, un simptom specific atacurilor de guta. Persoana bolnava de guta poate pregati un ceai de telina, adaugand apa fiarta peste o lingura de seminte zdrobite de telina (proaspete)

Precautii, efecte secundare

Telina nu este recomandata persoanelor care prezenta reactii alergice specifice fata de elementele specifice continute de aceasta, sau o relativa indispozitie fata de nivelul alcalin (de acid) al telinei (observat prin aparitia anumitor simptome si probleme digestive).
Tratarea neadecvata a telinei cu pesticid poate aduce cu sine alte pericole pentru sanatate.
Nivelul crescut de sare din telina trebuie monitorizat de catre cei care consuma telina in exces.
Persoanele care au primit retete pentru a trata problemele de presiune a sangelui trebuie sa intrebe medicul despre interactiunea telinei cu acestea, datorita efectului diuretic.

Concluzie

Telina este slaba in calorii si nu contine proteine si grasimi. Poti pregati diverse retete cu telina, sau sa consumi telina in salate, supe, fripturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu