miercuri, 3 iulie 2013

PROTESTE în EGIPT



Președintele egiptean Mohamed Morsi a respins, în cursul nopții de luni spre marți, ultimatumul lansat de armată, pentru găsirea unei soluții la criza politică din țară, precizând că nu a fost consultat de armată. Morsi, a cărui demisie este cerută de milioanele de egipteni care au manifestat în ultimele zile, susține că nu renunță la ideea sa privind reconcilierea națională.
UPDATE.18.16 Elicoptere Apache au survolat în această după-amiază Piața Tahrir din Cairo, unde mii de egipteni protestează, cerând demisia președintelui Morsi. Elicopterele supraveghează ca mișcarea de contestare să nu degenereze, au dat asigurări surse militare, pentru agenția Reuters. În cazul escaladării violențelor la Cairo sau în alte orașe egiptene, o forță de acțiune rapidă este gata să intervină, au precizat sursele.
UPDATE. 18.05 Mohamed ElBaradei, fostul șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că este reprezentantul oficial al opoziției egiptene, în cazul unor eventuale discuții cu reprezentanții armatei
Ultimatumul a fost lansat, după manifestaţiile de amploare împotriva preşedintelui islamist, de către militarii care au preluat conducerea Guvernului în perioada dintre înlăturarea fostului şef de stat Hosni Mubarak, în februarie 2011, şi alegerea lui Morsi, în iunie 2012. "Egiptul nu va permite nici un fel de întoarcere în trecut", a afirmat Morsi, care a promis o "reconciliere naţională" şi o "pace socială". Totodată, armata a declarat în decursul ultimei săptămâni că nu va lăsa ţara "să alunece într-un tunel sumbru al conflictelor şi tulburărilor". "Nu vom susţine nicio lovitură de stat militară", afirmă într-un comunicat Frontul Salvării Naţionale (FSN, principala coaliţie a opoziţiei), adăugând că "are încredere în declaraţiile armatei că nu vrea să se amestece în politică".
De cealaltă parte, opoziţia egipteană a anunţat marţi că nu susţine nicio "lovitură de stat militară", subliniind că ultimatumul lansat de armată preşedintelui islamist Mohamed Morsi pentru a "îndeplini revendicările poporului" nu înseamnă că militarii vor să joace un rol politic.
Comandantul armatei a declarat într-un mesaj televizat că "dacă revendicările poporului nu vor fi satisfăcute în decursul acestei perioade, (forţele armate) vor anunţa o foaie de parcurs şi măsuri pentru a superviza punerea sa în aplicare".
În contextul acestei crize politice majore, ministrul egiptean de Externe, Mohammed Kamel Amr, și-a anunțat, marți, demisia. Este al cincilea membru al
Cabinetului de la Cairo care părăsește guvernul, în urma manifestațiilor care cer plecarea președintelui Morsi. 
Cel puţin 16 persoane au murit în Egipt, în contextul manifestaţiilor, dintre care 8 în ciocniri dintre protestatarii pro şi anti-Morsi la Cairo, a precizat luni Ministerul Sănătăţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu