vineri, 26 iulie 2013

Mesajele subliminale ne pot salva de pericole

Creierul ne protejeaza de pericole, chiar si atunci cand nu ne dam seama de acestea. Ca un al treilea ochi este mereu vigilent si reuseste sa ne avertizeze de pericolele de care nu suntem constienti.


Atunci cand realizam ca suntem intr-o situatie de pericol intregul organism se pregateste pentru a infrunta aceasta situatie. Pericolul il percepim cu ajutorul simturilor – ochii au un rol deosebit in acest caz. Atunci cand vedem ceva care ar putea reprezenta un pericol pentru noi sau pentru cei dragi inima incepe sa bata mai puternic, muschii se incordeaza si suntem, pe cat posibil, gata de a infrunta situatia sau, atunci cand este posibil, de a o evita.


Nu intotdeauna insa avem posibilitatea de a percepe si realiza ca suntem intr-o astfel de situatie.



Chiar si in acest caz insa, in anumite conditii, creierul este in stare sa elaboreze informatiile din mediul inconjurator si sa ne alerteze. Ne pune intr-o stare de alarma – pe care rational nu putem sa ne-o explicam. Aceasta stare ne ajuta sa infruntam pericolul pe care creierul l-a percepit si care ar putea sa ne surprinda altfel nepregatiti.



Roberto Cerere, Caterina Bertini si Elisabetta Ladavas, cercetatori la universitatea din Bologna, Italia, au publicat recent un articol in revista Journal of Neuroscience in care au aratat cum creierul reuseste sa functioneze ca un fel de „al treilea ochi”.


Ce au facut cercetatorii?



Au efectuat o serie de teste in laborator in cadrul carora au analizat activitatea creierului in functie de anumiti stimuli vizivi.


Participantilor la test le-au fost aratate imagini diferite pe un ecran in stanga si in dreapta acestuia. În timp ce in stanga ecranului erau proiectate imagini cu diverse expresii ale fetelor unor persoane, imagini care ramaneau un timp suficient pentru a da posibilitatea participantilor sa recunoasca expresia fetei, in partea dreapta erau proiectate pentru citeva milisecunde doar imagini cu expresii ale fetelor unor persoane care exprimau frica sau bucurie. Aceste imagini cum am spus ramaneau doar cateva milisecunde, dupa care erau inlocuite cu fete care aveau o expresie neutra.


Deci participantii la test nu erau constienti de imaginile rapide cu fetele care exprimau frica sau bucuria – acestea fiind deci percepute in mod subliminal. Nici unul dintre participanti nu ar fi fost in stare sa recunoasca ca ar fi vazut aceste imagini. Erau pur si simplu „invizibile”.


Totusi, creierul precum un al treilea ochi, le-a vazut, le-a inregistrat si le-a analizat. Cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie?


Participantii recunosteau expresia fetei din stanga ecranului mai rapid in cazul in care in dreapta vedeau pentru cele cateva milisecunde o fata care exprima frica. Deci aceasta imagine ajungea la creier, il punea intr-o stare de alarma care il facea mai vigilent si mai reactiv, si reusea sa recunoasca expresia fetei din stanga mai repede.


Frica de pe fata vazuta se transmitea creierului – acesta era in stare, in mod inconstient, sa elaboreze informatia si sa se activeze, activand totodata intregul organism pentru infruntarea unui eventual pericol.


Informatiile subliminale pot fi extrem de importante si pot fi folosite inclusiv pentru alte scopuri, cum ar fi cel publicitar sau altele. Studile in acest sens continua, dand rezultate extrem de interesante care contribuie la a ne cunoastem mai bine pe noi insine.


EVZ.ro 


Sursa: http://esoterism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu