sâmbătă, 10 august 2013

10 semne ca rezisti propriului tau potential de fericire

Cu totii cautam o cale catre fericire, vrem sa traim vieti implinite, fericite. Uneori totusi, se pare ca devenim experti in evitarea fericirii.
Daca iti lipseste fericirea, ai putea adaposti convingeri subconstiente care fac imposibila experimentarea fericirii. Aceste convingeri creeaza rezistenta la fericire, chiar daca potentialul tau de a fi fericit este mare.
Rezistenta la fericire poate deveni o atasare psihologica, un sablon atat de familiar, incat devine efectiv un mod de viata care se autosaboteaza. Cum poti spune daca acesta este cazul tau? Trebuie sa cauti semnele!

10 semne ca rezisti propriului tau potential de fericire

Gandeste-te la aceste 10 semne ca manifestari a ceva mai profund in psihicul tau. Cauza de baza este un atasament de ceva negativ. Atasamentele negative se formeaza in copilarie, cand inveti ce este corect si ce este gresit. Uneori inveti ca este gresit, sau nu este avantajos (sau doar ca este inutil) sa fii fericit!
Cheia rezolvarii acestor chestiuni este sa le faci constiente, in spatiul unde sunt alegerile constiente. Ti se aplica vreunul din urmatoarele cazuri?
1. Cand te simti fericit, iti faci griji ca nu o sa dureze
Fericirea este asa de nefamiliara unora, ca ei nu au incredere in ea. Daca cumva, atunci cand incepi sa te simti fericit, devii nelinistit ca ceva rau este chiar dupa colt, atunci la un anume nivel crezi ca fericirea nu poate dura, sau ca te face vulnerabil. Acesta este un lucru nefericit, dar comun.
Multi oameni cred ca daca isi ingaduie sa fie fericiti, se pun intr-o pozitie in care ajung sa nu vada ca ar putea veni ceva teribil. De aceea nu este bine, conform acestei convingeri, sa traiesti intr-o stare de fericire.
2. Cand te simti bine, te simti vinovatfericire
Majoritatea oamenilor se simt vinovati cand fac ceva gresit. Unii oameni se simt vinovati cand se bucura, ca si cand ar face ceva gresit.
Daca ai crescut cu oameni care nu ti-au ingaduit sa fii fericit sau sa iti exprimi bucuria, atunci ai invatat ca era gresit sa fii plin de bucurie. Acum probabil ai greutati ca se te relaxezi si sa te distrezi.
3. Nu iti exprimi nevoile
Milioane de oameni permit altora sa se foloseasca de ei sau sa ii ia de naivi. Ei nu vor vorbi raspicat sau nu vor pune piciorul in prag. Da, oamenii nu ar trebui sa te considere naiv, totusi, tu poti garanta ca nu o vor face, daca te exprimi raspicat.
Daca faci ca nevoile tale sa fie satisfacute, aceasta duce la implinire. Ignorarea nevoilor tale este un semn ca implinirea nu este ceva ce tu cauti. De ce?
4. Esti prea focalizat asupra nevoilor altora
Concentrarea asupra nevoilor altora este un lucru nobil. Concentrarea doar asupra nevoilor altora, in schimbul ignorarii propriilor tale nevoi, este un deserviciu adus tie si celorlalti. De obicei duce la resentimente si martiraj emotional.
5. Nu te poti bucura de clipa
Relaxeaza-te si distreaza-te aici si acum, este o modalitate importanta de a experimenta implinirea si de a reduce stresul. Este o nevoie imensa! De fapt, fericirea este doar la o constientizare distanta, in aici-si-acum. Daca eviti aici-ul si acum-ul, tu eviti pacea si prezenta.
6. Atragi oameni nedisponibili emotional sau centrati pe propriul lor sine (egoisti)
O cale sigura de a NU fi fericit este de a atrage oameni nedisponibili emotional sau narcisisti. Cand te implici in relatii cu aceste feluri de oameni, te pregatesti pentru o viata intreaga de privare emotionala.
7. Te astepti la dezamagiri
Asteptarile la dezamagire tin fericirea la distanta. Nevoia de a fi implinit fizic si emotional este seva vietii! Ajungerea in situatii de anticipare a dezamagirii adesea devine o profetie ce se autoimplineste.
8. Nu-ti cunosti scopul in viata
A nu sti ce vrei sau a refuza sa iti acorzi timp pentru a afla acest lucru, este o cale de a evita propriul tau scop in viata. A trai cu un simt al scopului este o nevoie imensa care aduce in viata semnificatii si implinire.
Daca iti dai seama ca “lucrezi pentru a ajunge la sfarsitul saptamanii”, atunci probabil iti lipseste un scop mai profund al vietii. Fericirea durabila vine cand esti in contact cu un scop semnificativ.
9. Eviti intimitatea
Nevoia de intimitate este fundamentala pentru relatii si fericire si nu vorbim aici de relatii fizice. Cand eviti relatiile apropiate sau te feresti timid de legaturi mai profunde cu oamenii, iti lipseste acest aspect al vietii.
10. Retraiesti timpurile rele, dar observi timpurile bune de la o distanta mentala
Oamenii fericiti tind sa retraiasca de aproape amintirile fericite, si sa priveasca amintirile tulburatoare ca de la distanta, precum un observator neutru. Din nefericire, oamenii pesimisti tind sa retraiasca de aproape amintirile neplacute si sa vada amintirile frumoase dintr-o perspectiva a unui observator distant.
Este doar o simpla constructie mentala care are un impact extraordinar. Pentru a fi mai fericit, retraieste-ti amintirele fericite, indeaproape si personal. Priveste-ti amintirile neplacute dintr-o perspectiva detasata, ca si cand ai face-o cu o imagine mare, invatand de la ele, nu retraindu-le.

Este timpul sa treci dincolo de aceste sabloane si sa iti acorzi tie insuti permisiunea de a fi fericit? Asa sper. Si va doresc la toti sa deschideti poarta catre fericire!

Surse pentru acest articol cuprind:


http://www.naturalnews.com/041075_happiness_potential_state_of_mind_self-sabotage.html – fericire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu