sâmbătă, 10 august 2013

PERSEIDELE. Cum să vedem PERSEIDELE, fascinantul fenomen din luna august


PERSEIDELE. "Ploaia de meteori" a Perseidelor va avea loc luni (12 august) şi marţi (13 august), în orele de dinaintea răsăritului, când vor putea fi văzute, după estimările astronomilor, între 60 şi 100 de "stele căzătoare" pe oră, potrivit Descoperă.roPERSEIDELE sunt cunoscute de 2000 de ani, cele mai vechi observaţii datând din China antică; numele lor vine de la constelaţia Perseu (numele unui erou din mitologia greacă), deoarece dârele luminoase par să se ţâşnească din această constelaţie.


Perseidele vor brăzda cerul în luna august
Perseidele vor brăzda cerul în luna august

PERSEIDELE: Pământul va întâlni un nor de resturi ale cometei Swift-Tuttle, care se dezintegrează lent în timp ce orbitează în jurul Soarelui. Intrând în atmoisfera Pământului cu o viteză de 60 kilometri pe secundă, aceste resturi se aprind şi  vor fi vizibile pe cerul nopţii sub forma unor dâre luminoase. Acesta este fenomenul astronomic cunoscut sub numele de Perseide.
Perseide
Fenomenul va fi vizibil de pe aproape toată suprafaţaPământului (cu condiţia să fie senin), cel mai clar în emisfera nordică, mai ales că, din cauza lunii noi care apune devreme, cerul va fi întunecat în orele dinaintea răsăritului.
Bill Cooke, directorul departamentului pentru studiul meteoroizilor din cadrul NASA, face următoarele recomndări  celor interesaţi să vadă fenomenul:


- să iasă din casă şi să aştepte 30-45 de minute, pentru ca ochii să se adapteze la întuneric
- să stea întinşi pe spate, într-un şezlong sau pe jos, şi să privească drept în sus, încercând sî cuprindă cu ochii cât de mult pot din imaginea cerului
- să aibă răbdare; nu vor vedea prea multe înainte de miezul nopţii şi trebuie spă fie pregătiţi să petreacă afară cel puţin două ore. Majoritatatea celor care sunt dezamăgiţi că nu au văzut nimic ies din casă doar pentru câteva minute, aşteptându-se să vadă o spectaculoasă ploaie de stele, dar aceste lucru nu se îmtâmplă în cazul Perseidelor.
Perseidele sunt cunoscute de 2000 de ani, cele mai vechi observaţii datând din China antică; numele lor vine de la constelaţia Perseu (numele unui erou din mitologia greacă), deoarece dârele luminoase par să se ţâşnească din această constelaţie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu