miercuri, 14 august 2013

ADORMIREA MAICII DOMNULUI: Peste 30.000 de pelerini, aşteptaţi la trei mănăstiri din judeţul Arad

Adormirea Maicii Domnului: Peste 2.000 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară misiuni specifice de supraveghere a lăcaşurilor de cult şi ansamblurilor mănăstireşti, precum şi acţiuni privind respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor pe durata desfăşurării manifestărilor religioase dedicate Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, informează IGSU. Potrivit sursei citate, angajaţii IGSU vor asigura pregătirea şi instruirea preoţilor şi personalului mănăstirilor.
ADORMIREA MAICII DOMNULUI
ADORMIREA MAICII DOMNULUI
Adormirea Maicii Domnului: Peste 30.000 de pelerini din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi, miercuri şi joi, să participe la slujbele care au loc, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, la cele mai importante trei mănăstiri din judeţul Arad, unde slujbele au început deja, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La Mănăstirea "Maria Radna", din oraşul arădean Lipova, considerată cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, sunt aşteptaţi, conform reprezentanţilor lăcaşului de cult, 15.000 de pelerini din ţară, dar şi din Ungaria, Germania sau Polonia, care vor participa la slujbele care au loc cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Aici, începând de miercuri după-amiază, din oră în oră, au loc slujbe în limbile maghiară (ora 17.00), croată (ora 18.00) şi română (ora 19.00), iar de la ora 20.00 are loc Rozariu în patru limbi. Joi, slujbele se vor ţine şi în limbile germană şi poloneză. 


Adormirea Maicii Domnului: "Calea Crucii", principalul eveniment pentru care mulţi pelerini merg la Lipova, are loc joi, de la ora 13.00. Pelerinii parcurg un drum pe dealul din spatele mănăstirii şi culeg fructele unei plante, despre care spun că simbolizează Lacrimile Maicii Domnului. Fructele sunt de dimensiunile boabelor de mazăre, iar cei care le culeg spun că tot timpul anului vor avea parte de noroc şi sănătate. Mănăstirea franciscană "Maria Radna" poartă hramul Maicii Domnului. Conform înscrisurilor, prima mănăstire a fost ridicată la Radna în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă în urma ocupaţiei şi incendiului, motiv pentru care este considerată icoană făcătoare de minuni. Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor. De asemenea, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog sunt aşteptaţi 10.000 de pelerini, care, miercuri de la ora 19.30, vor participa loc procesiunea "Drumul Crucii", iar de la 22.00, la slujba Sfântul Maslu. Înainte de miezul nopţii, credincioşii vor participa la Prohodul Maicii Domnului, iar slujbele vor continua toată noaptea.

Adormirea Maicii Domnului: Conform tradiţiei, mulţi pelerini vor dormi în corturi instalate în perimetrul mănăstirii, pentru ca joi dimineaţă să participe la Acatistul Adormirii Maicii Domnului (ora 9.00) şi la Sfânta Liturghie Arhierească (ora 9.30).
La această mănăstire, credincioşii stau la coadă pentru a asculta "bătăile de inimă", despre care se spune că pot fi auzite dintr-un zid exterior al lăcaşului sfânt. Pe acest zid există o inimă din piatră, iar preoţii spun că doar cei cu credinţă pot auzi "bătăile" dacă îşi lipesc urechile de zid.
Legenda locală spune că "bătăile de inimă" pe care unii susţin că le-au auzit sunt ale unui preot sârb care ar fi fost zidit în peretele bisericii, în urma unui blestem al mamei sale, care nu dorea ca el să devină preot.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţară cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.
O legendă spune că mănăstirea a luat fiinţă pe locul în care un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus.
Aproximativ 5.000 de pelerini sunt aşteptaţi şi la Mănăstirea Simeon Stâlpnicul din cartierul arădean Gai, ridicată între anii 1760 şi 1762.

Adormirea Maicii Domnului: Peste 2.000 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară misiuni specifice de supraveghere a lăcaşurilor de cult şi ansamblurilor mănăstireşti, precum şi acţiuni privind respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor pe durata desfăşurării manifestărilor religioase dedicate Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, informează IGSU. Potrivit sursei citate, angajaţii IGSU vor asigura pregătirea şi instruirea preoţilor şi personalului mănăstirilor. 

Pentru diminuarea riscului de incendiu şi reducerea consecinţelor negative ce se pot înregistra în această perioadă, IGSU recomandă cetăţenilor să respecte regulile privind utilizarea lumânărilor, a modului de comportare în situaţia izbucnirii unui incendiu în lăcaşul de cult, evitarea accidentelor şi panicii pe durata evacuării în cazul evenimentelor nedorite, precum şi asigurarea stingerii urgente a incendiului, cu forţele şi mijloacele existente.

Totodată, pompierii îi sfătuiesc pe preoţi să organizeze manifestările religioase, pe cât posibil, în exteriorul bisericilor, pentru evitarea supraaglomerării acestora, să evite permiterea accesului unui număr mare de credincioşi în lăcaş, peste capacitatea construcţiei.
De asemenea, angajaţii IGSU subliniază necesitatea amenajării unor locuri speciale, în exteriorul lăcaşurilor de cult, pentru depunerea lumânărilor aprinse, aflate la distanţă de siguranţă faţă de construcţii, dotate cu tăvi metalice umplute cu nisip şi supravegherea acestora în permanenţă precum şi stingerea lor, în mod obligatoriu, la terminarea slujbelor religioase


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu