duminică, 1 septembrie 2013

AFP: Decizia-surpriză a lui Obama privind Siria a consolidat poziţia lui Putin la G20

Decizia-surpriză a lui Barack Obama de a cere un vot Congresului în vederea unei acţiuni militare în Siria a consolidat poziţia lui Vladimir Putin, odată cu apropierea summitului G20, pe care Moscova vrea să îl folosească pentru a găsi o soluţie politică la conflictul sirian, comentează AFP.

Vladimir Putin nu este convins că responsabilitatea folosirii armelor chimice aparţine regimului de la Damasc
Vladimir Putin nu este convins că responsabilitatea folosirii armelor chimice aparţine regimului de la Damasc
"Obama s-a dovedit incapabil să răspundă unei provocări" lansate de către preşedintele rus, care s-a pronunţat cu privire la conflictul sirian "doar cu câteva ore înaintea discursului omologului său american", apreciază analistul Aleksandr Gorbenko.
"Putin a pus la îndoială în avans eficienţa unor «măsuri militare» asupra cărora insistă Statele Unite (...), iar Obama a făcut un pas înapoi", a subliniat Gorbenko într-un articol postat pe portalul de analiză Odnako.org.
"Este clar, acum, că punctul de vedere american cu privire la conflictul sirian va fi departe de a fi cel mai popular la summitul G20", la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei), în perioada 5-6 septembrie, cu atât mai mult după refuzul neaşteptat al deputaţilor britanici de a susţine atacuri militare în Siria, a apreciat el.
Vladimir Putin a calificat sâmbătă drept o "absurditate totală" acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora regimul sirian a utilizat arme chimice în atacurile de la 21 august, care s-ar fi soldat cu câteva sute de morţi lângă Damasc, şi a îndemnat Statele Unite să prezinte probele pe care afirmă că le deţin.
Preşedintele rus a îndemnat totodată Washingtonul să "reflecteze bine" înainte să ia o decizie privind o eventuală acţiune în Siria, subliniind că i se adresează lui Obama în calitate de "laureat al Premiului Nobel pentru Pace", în prima sa reacţie publică faţă de acuzaţii americane privind folosirea armelor chimice de către regimul sirian.
Câteva ore mai târziu, preşedintele Obama a creat o surpriză anunţând lumii decizia sa de a cere autorizarea Congresului pentru a efectua acţiuni militare în Siria, care păreau până atunci iminente, amânând astfel o acţiune militară pe termen scurt.
"Obama era la un pas de război", a scris duminică într-un mesaj postat pe Twitter preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Aleksei Puşkov.
Însă "el nu vrea să fie George Bush numărul doi, pentru ca întreaga lume să fie împotriva lui", apreciază Puşkov.
Putin l-a îndemnat sâmbătă pe Obama "să îşi amintească de câte ori au fost Statele Unite iniţiatoare ale unor conflicte armate în diferite regiuni ale lumii", şi anume în Afganistan, Irak şi Libia în ultimul deceniu.
"Oare, a rezolvat acest lucru măcar şi o singură problemă?", s-a întrebat el retoric, avertizându-l pe Obama în privinţa repetării "erorilor" trecutului.
Putin a propus totodată evocarea conflictului sirian în cadrul summitului G20, la Sankt Petersburg, fosta capitală imperială rusă.
Deşi nicio întâlnire bilaterală Obama-Putin nu a este prevăzută în mod oficial, acest summit este considerat drept ultima şansă ca cei doi lideri să discute personal despre o eventuală acţiune militară americană în Siria, înaintea unui vot în Congresul Statelor Unite, care urmează să revină din vacanţă pe 9 septembrie.
"Evident, G20 nu poate înlocui Consiliul de Securitate al ONU (...). Dar este un teren bun pentru a discuta o problemă. De ce să nu se profite de el?", a subliniat Putin.
Statele Unite şi Franţa, care a devenit principalul aliat al Washingtonului în dosarul sirian după respingerea unei intervenţii militare în Siria de către deputaţii britanici, îndeamnă să se acţioneze împotriva regimului preşedintelui sirian Basgar al-Assad evocând o acţiune "limitată".
La rândul ei, Moscova acuză rebelii că au utilizat arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul.
Rusia, care susţine regimul de la Damasc de la începutul conflictului în Siria, în urmă cu doi ani şi jumătate, a blocat până în prezent, împreună cu China, orice decizie a Consiliului de Securitate al ONU care viza sancţiuni sau lansarea unei acţiuni punitive împotriva preşedintelui al-Assad.

Sursa: www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu