marți, 24 septembrie 2013

Gutuile, “fructul interzis”

Sub infatisarea asemanatoare unei pere galbui, cu coaja lucioasa si poroasa, cu un gust inedit si surprinzator, gutuile, “fructul interzis” din gradina Eden (cum au fost denumite de multi) ofera multe beneficii pentru sanatate si viata indelungata.
Originile si istoria gutuilor
Gutuile, denumite in latina “Cydonia oblonga”, fac parte din familia de fructe Rosaceae, din care fac parte perele si merele.
Aceste fructe erau cunoscute inca de pe vremea vechilor acadieni, si multi considera ca gutuile au precedat merele, cat priveste cultivarea lor. Vechii romani consumau gutui coapte in miere de albine, sau in combinatie cu ceapa verde.
Columella, un scriitor roman antic care ne-a lasat foarte multe indicii despre agricultura vechilor romani, scria despre trei tipuri de gutui, accentuand faptul ca “marul de aur” din gradina Hesperidelor era de fapt gutuia.
Mai tarziu, cultivarea gutuiului s-a raspandit din vestul Asiei in tarile Europei estice si centrale, printre care si Romania.
Bogatiile gutuilor
In functie de obiceiurile tarilor in care sunt cultivate, gutuile pot fi consumate in stare cruda, sau preparate in diverse alimente specifice, mai exact: gemuri, budinca, marmelada, chiar jeleu. Totusi, exista si retete in care gutuile (cele care nu pot fi consumate crude) sunt decojite, coapte sau chiar fierte, servite simplu sau impreuna cu alte fructe si legume, in salate, sosuri si supe din fructe, etc.
Iata cateva detalii despre bogatia de vitamine, nutrienti si minerale continute in 100g de gutui:
(μg – micrograme)
Carbohidrati – 15.3 gm
Energie calorica – 60 kcal
Vitamina A – 40 μg
Vitamina B3 (Niacin) – 0.2 mg
Vitamina B9 (Folati) – 8 μg
Vitamin B6 – 0.04 mg
Vitamin C – 15.0 mg
Grasimi – 0.10 gm
Zaharuri – 12.53 gm
Potasiu – 197 mg
Fibre – 1.9 gm
Apa – 83.8 gm
Sare – 4 mg
Proteine – 0.4 gm
Fosfor – 17 mg
Calciu – 8 mg
Fier – 0.7 mg
Magneziu – 8 mg
Beneficiile gutuilor pentru sanatatea ta
Cateva GutuiVitaminele si mineralele continute in gutui ofera multiple beneficii pentru sanatatea si buna functionare a organismului.
Gutuile sunt sarace in calorii, in sare si grasimi, dar bogate in fibre esentiale si vitamina C, fiind un aliment excelent care poate fi incorporat in alimentatia zilnica, chiar in dieta sau program de slabire.
Vitamina C este un puternic aliat pentru a intari mecanismul defensiv al sistemului imunitar, intarind functionarea celulelor corpului.
Gutuile erau consumate, datorita continutului mare de fibre, pentru a amelioara si stopa problemele specifice sistemului digestiv: indigestie, balonare, discomfort intestinal, ulcer gastric, chiar diaree. Ceaiul de gutui ajuta la ameliorarea inflamatiilor gastrointestinale.
Gutuile contin pectina, o fibra solubila nedigerabila, care 
mentine activitatea tractului intestinal si a florei bacteriene. Pectina functioneaza ca un puternic antioxidant, micsorand nivelul de colesterol din circuitul sangvin, si inhiband absorbtia de grasimi in corp.
Nivelul de potasiu prezent in gutui ajuta la reducerea presiunii sangelui iar continutul mic de saruri nu “ajuta” organismul sa retina apa si alte fluide care ar putea cauza dureri si probleme cardiovasculare.
Fierul previne anemia si alte probleme specifice sistemului sangvin.
Acizii fenolici din gutui sunt excelenti antioxidanti care curata radicalii liberi care pot cauza cancer si stopeaza dezvoltatea celulelor canceroase.
Semintele gutuilor, pregatite prin fierbere, pot fi folosite pentru a trata respiratia urat mirositoare, ulcerul gurii, dar pot fi folosite si extern, comprese aplicate peste zonele afectate ale pielii (in cazul arsurilor, etc) sau in jurul articulatiilor inflamate. Semintele fierte pot fi consumate pentru a combate simptomele pneumoniei.
Exista si lotiuni preparate din praf de gutui (prin uscare) care amelioreaza durerile ochilor.
Efecte secundare si interdictii
Consumul semintelor de gutui este contraindicat, datorita toxicitatii lor, deoarece contin cianida. Exista totusi remedii pe baza de seminte de gutui, prajite, fierte, uscate si maruntite (prafuri), dar consulta medicul cu privire la acestea.
In trecut, gutuile erau recomandate femeilor insarcinate pentru ca fatul sa creasca sanatos si sa fie inteligent si activ. Totusi, trebuie precizat ca introducerea gutuilor in alimentatia viitoarelor mame trebuie precedata de un consult cu medicul de familie sau un medic specialist, pentru a observa influenta asupra fatului.
Concluzie
Consumul de gutui variaza de la persoana la persoana, in functie de varsta si alti factori. Indiferent de cantitate, evita intotdeauna consumul semintelor de gutui, in stare cruda.
Gutuile sunt fructe care ofera o explozie de vitalitate si energie organismului tau. Integreaza gutuile in alimentatia ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu