joi, 24 octombrie 2013

DOSAR DE POLITICIAN: Andrei Gerea, ţapul ispăşitor pentru afacerea REMIN Baia Mare


În timp ce românii ies în stradă să protesteze împotriva gazelor de şist, nişte băieţi deştepţi vor să pună mâna pe ultimele resurse de aur de la Baia Mare. Operaţiunea are parfum de servicii secrete şi interese americane şi ruseşti. O chestie normală în zilele noastre. Despre ce este vorba?


DOSAR DE POLITICIAN: Andrei Gerea, ţapul ispăşitor pentru afacerea REMIN Baia Mare
DOSAR DE POLITICIAN: Andrei Gerea, ţapul ispăşitor pentru afacerea REMIN Baia Mare / FOTO: Mediafax
Zilele trecute făceam cunoştinţă cu noul ministru al Economiei, Andrei Dominic Gerea. Am aflat că domnul Gerea este căsătorit cu o turcoaică şi pe cale de consecinţă este expert în plăcinte turceşti. Cât de expert este liberalul Gerea în falimente şi afaceri complicate cu resurse minerale rămâne să vedem lunile următoare. Asta pentru că ministerul Economiei a devenit un fel de minister al falimentelor din industria minieră a României. Pe rol mai avem şi afacerea producătorului de cupru, compania Cuprumin, deţinută încă de stat, companie ce urmează a fi privatizată, sau a cărei resurse urmează să fie vândute (nu se ştie încă în mod clar).
Avem însă şi un al doilea dosar “Roşia Montană”, adică afacerea Remin Baia Mare, o companie de stat care deţine rezerve impresionate de aur şi metale rare. Compania Remin se află în insolvenţă, asemenea multor companii de stat. Mai multe grupări de oameni de afaceri conexate politic se luptă zilele acestea să pună mâna pe rezerva de aur a societăţii. Este o bătălie între PNL şi PSD, după cum vom vedea, la care se adaugă oameni de afaceri americani dar şi interese ruseşti. Afacerea REMIN este extrem de complicată şi a trecut neobservată opiniei publice. O situaţie ideală pentru ca această companie a fie jefuită la drumul mare. Evident, noul ministru al Economiei, Andrei Gerea, nu are habar de dosarul Remin Baia Mare. Până se deşteaptă fostul mercelog, este posibil ca România să piardă încă o resursă importantă de aur.
Zilele trecute am aflat cu stupoare o ştire grozavă. Avocata bucureşteană Maria Cristina Mitu a fost atacată de un dement într-o parcare şi lovită de mai multe ori cu un topor în cap. Avocata Mitu a reuşit să scape în mod miraculos cu viaţă. Poliţiştii au reţinut un suspect, care şi-a recunoscut fapta. Poliţiştii nu au stabilit un motiv al tentativei de asasinat. Avocata Cristina Mitu este de câteva luni tocmai administratorul judiciar al companiei Remin Baia Mare, aflată după cum spuneam în plin proces de a fi vândută către un investitor. Pentru că se află în spital la reanimare, cu răni grave la cap, avocata Mitu nu mai poate semna acte în numele Remin, astfel sunt date peste cap multe proceduri importante pentru stat. Interesant este că, acum două săptămâni, compania de insolvenţă RTZ, care se ocupă de administrarea Remin alături de avocata Cristina Mitu, şi-a dat demisia de la conducerea companiei din Baia Mare. Scena tentativei de asasinat împotriva avocatei se potriveşte perfect cu scenă asasinării economice a companiei Remin. În acest moment, statul controlează Remin Baia Mare prin intermediul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, care deţine cea mai mare creanţă la această companie, circa 120 de milioane de euro, ce reprezintă datorii ale REMIN către bugetul de stat.
Acţionarul majoritar al companiei Remin, aflate în insolvenţă, este ministerul Economiei. Acum, acţionarul şi creditorul caută să se asocieze cu un investitor pentru a relua activitatea de exploatare a aurului. Cel care se ocupă oficial de afacerea REMIN din partea guvernului se numeşte Sorin Encuţescu şi este consilier al premierului Victor Ponta. Encuţescu a fost secretar de stat în ministerul Apărării, în timpul guvernului Năstase. În aprilie 2013, Encuţescu a fost de acord ca societatea REMIN să semneze un memorandum cu societatea African Consolidated Resources şi New Mineral Procesing, denumită ACR. Compania este deţinută de familia fostului consul al României în Australia, un anume domn George Prelea. Acesta este un apropiat al PSD. Prin acest memorandum, compania ACR a primit dreptul să studieze documentele secrete ale REMIN Baia Mare referitoare la perimetrele zăcămintelor de aur şi la licenţele de exploatare ale companiei. După câteva luni, ACR a pus sub nasul conducerii REMIN un contract de asociere prin care statul ceda zăcămintele de aur de la Baia Mare în schimbul a 20 de milioane de euro. Rezervele de aur de la Baia Mare valorează însă câteva sute de milioane de euro ! Totul s-a făcut pe sub masă, fără o licitaţie sau selecţie publică. Proiectul a fost însă blocat, serviciile de informaţii i-au atras atenţia consilierului guvernamental Sorin Encuţescu despre problemele pe care le are compania şi familia fostului consul Prelea.
Alte companii care şi-au arătat interesul pentru rezervele de aur de la REMIN sunt ale americanilor de la United Global Resources (UGR). Preşedinte şi co-fondator al companiei UGR este generalul american Wesley Clark, consilier onorific al premierului Victor Potâ. O altă companie, ROMALTYN, este deţinută de fostul prim ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, şi miroase de la o poştă a interese ruseşti. Acum, Guvernul intenţionează să selecteze un posibil investitor pentru REMIN, după ce se aprobă planul de reorganizare al societăţii. Asta dacă avocata Mitu, administratorul companiei, iese curând din spital, în urmă tentativei de asasinat.
Va daţi seama că afacerea REMIN se va sparge cât de curând în capul ministrului liberal al Economiei Andrei Gerea. Care pare a fi un ţap ispăşitor perfect pentru PSD. Încă o dovadă că liberalii s-au dovedit a fi incompetenţi: au ratat privatizarea CFR Marfă şi Oltchim, s-au opus Roşiei Montane. Motive suficiente pentru a fi scoşi de la guvenare, pentru că, nu-i aşa, au distrus ţara şi au înşelat aşteptările electoratului USL…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu