Micile fructe prezinta atat calitati nutritive exceptionale, cat si proprietati medicinale mai putin cunoscute, ce le confera suplimentar un loc aparte in stiinta nutritiei.
Castanele se remarca inainte de orice printr-un continut foarte ridicat de fibre alimentare solubile si insolubile. Cele din prima categorie ajuta la reducerea colesterolului “rau”, la stabilizarea nivelului de zahar din sange, in timp ce fibrele din a doua categorie, insolubile, faciliteaza tractul intestinal.
Castanele comestibile scad riscul la complicatii intestinale, cum ar fi diverticuloza, o afectiune in care “buzunarele” mici de pe mucoasa peretelui intestinal se inflameaza. Cele mai multe fructe inrudite cu nucile sunt sarace la capitolul carbohidrati, acesta fiind motivul pentru care intra in dietele speciale. In ciuda acestui lucru, castanele ofera o mare cantitate de carbohidrati: circa 45 g la suta de grame. Spre deosebire de carbohidratii simpli, cei complecsi sunt digerati lent, oferind energie pe o durata mai lunga de timp.
Studiile arata ca persoanele care vor sa slabeasca au mai multe sanse daca inlocuiesc gustarile hipercalorice dintre mese cu castane. Le recomanda indicele glicemic scazut, care intarzie aparitia senzatiei de foame. Persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui si ele sa consume zilnic, vreme de trei saptamani, 100 g de castane, deoarece regleaza nivelul glicemiei.
Sursa: http://www.provincianews.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu