vineri, 27 decembrie 2013

"Japonia se măreşte": O nouă insulă s-a format în Pacific

"Se măreşte Japonia" e una dintre glumele nipone ale zilei, după ce o nouă insulă s-a format în Pacific, la 1.000 de kilometri de Tokio. Este o insuliţă vulcanică, încă fumegândă.
Imagini filmate din elicopter au surprins chiar momentul. apariţiei noului teritoriu japonez, cu diametrul de 200 de metri. A ieşit la suprafaţă după o intensa activitate vulcanică dintr-o insulă nelocuită, ceva mai mare, aflată în vecinătate. Noul teritoriu se alătură colecţiei de peste 6.000 de insule ale Japoniei.
Dat fiind că erupţia vulcanică se află încă în desfăşurare, nu se ştie cu siguranţă ce se va întâmpla, însă, în orice caz, insula nu va dispărea în următoarele zile sau săptămâni, cu excepţia cazului în care va fi distrusă de o explozie vulcanică puternică', a declarat Tomoyuki Kano, un responsabil al agenţiei. 

'Observăm în continuare un nor de fum şi cenuşă aruncată în aer deasupra insulei şi, uneori, râuri de lavă, ceea ce sugerează că insula s-ar putea mări şi mai mult', a adăugat acesta. 

De la apariţia sa, suprafaţa insulei, prima apărută în această zonă în ultimii 40 de ani, a crescut de aproape patru ori, scrie agenţia de presă franceză. 

Deşi nu are încă un nume, insula figurează deja pe harta arhipelagului nipon pusă la dispoziţie de serviciul de cartografiere online al Yahoo! Japonia. 

De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, patru sau cinci insule au apărut brusc în regiunea des afectată de seisme, între care o insulă a apărut în 1986 şi a dispărut după două luni, şi alta în septembrie 1973, din care a mai rămas o bucată vizibilă. 

Japonia nu este singura ţară unde se produc astfel de fenomene. O insulă a apărut subit, în urmă cu trei luni, în Marea Arabiei, în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea momentului de 7,7 în Pakistan, la sute de kilometri depărtare.
Sursa: http://a1.ro
http://www.agerpres.ro   (AGERPRES/(AS - autor: Letiţia Pană, editor: Gabriela Ionescu))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu