vineri, 14 martie 2014

Agenda ascunsă a lui László Tőkés

„Să punem lucrurile la punct: maghiarii şi secuii se bucură în România de toate drepturile de care se bucură şi românii.” FOTO Mediafax Declaraţiile năucitoare făcute de dl László Tőkés în plenul Parlamentului European ar putea lăsa unui străin senzaţia că în România nu se respectă drepturile minorităţilor.
Agenda ascunsă a lui László Tőkés
Dar ce vrea, de fapt, dl Tőkés? Unui occidental mai puţin informat, care ştie doar că în ţara noastră există de la o vreme probleme cu statul de drept, nu i se va părea imposibil că guvernul de la Bucureşti duce o „politică de asimilare” împotriva comunităţii maghiare sau că… situaţia secuilor din Transilvania este comparabilă cu a tătarilor din Crimeea!
Opiniile dlui Tőkés vin, nu întâmplător, în urma mitingului de la Târgu Mureş, la care au participat mai mulţi reprezentanţi ai unui partid extremist din Ungaria
. Dacă dl Tőkés ar fi făcut afirmaţiile la vreo tabără de vară din România, am fi zis că a intrat în campanie electorală şi nu i-am fi dat probabil atenţie. Din simplul motiv că dumnealui nu mai este demult un personaj politic demn de luat în serios. Însă, în Parlamentul European declaraţiile au un alt ecou.
Să punem lucrurile la punct: maghiarii şi secuii se bucură în România de toate drepturile de care se bucură şi românii. Iar situaţia lor nu are nicio legătură cu a tătarilor din Crimeea, unde ura şi armele au luat locul dialogului.
Drepturile minorităţilor naţionale sunt consfinţite clar prin articolul 6 din Constituţie: „Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase”. Dar ce vrea, de fapt, dl Tőkés?
În cadrul aceleiaşi intervenţii, dumnealui cere instituţiilor europene să sprijine „autonomia Ţinutului Secuiesc”. O altă manipulare grosolană.
Această regiune, formată din trei judeţe aflate în inima Transilvaniei, se bucură de tot atâta autonomie ca şi celelalte 38 de unităţi administrativ-teritoriale ale ţării, chestiune reglată şi ea de Constituţie, prin articolul 120:
„Administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice”. Este evident, pentru oricine cunoaşte agenda reală dlui Tőkés, că nu la tipul acesta de autonomie se referă dumnealui.
De ani de zile, o mână de extremişti agită steagul separatismului şi visează la un scenariu în mai mulţi paşi: pentru început, o autonomie lărgită pe criterii etnice, apoi crearea unei enclave teritoriale, un fel de stat în stat şi, într-un final, separarea de România.
Sigur, acest scenariu contravine Constituţiei, care stipulează că statul român este „unitar şi indivizibil”, cât şi reglementărilor internaţionale. Ca să nu mai spunem că nu are niciun sens într-o Europă unită
. Dar cea mai bună dovadă că dl Tőkés este complet rupt de realitate o constituie faptul că principala formaţiune politică a comunităţii maghiare din România, UDMR, a fost cooptată din nou la guvernare.
Ce garanţie mai bună poate exista în privinţa respectării drepturilor minorităţilor în ţara noastră?
Sursa: adev.ro
http://2blackjack1.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu