miercuri, 30 aprilie 2014

Moartea dolarului si nasterea unei lumi multipolare




                                                                                                               de  F.William Engdahl 



Decizia Washingtonului de a desfasura lovitura de stat militară din Ucraina, a fost destinata pentru a rupe cooperarea în curs de dezvoltare între națiuni eurasiatice cheie, care în cele din urmă ar fi izolat puterea hegemoniei americane și ar fi deschis ușa pentru o adevărată lume multipolară în care cooperarea pașnică sa înlocuiasca amenințările militare și unica dominație a unei superputeri.

Familiile foarte bogate și puternice care controlează complexul militar industrial american au reacționat prin strategia lor si au încercat reactivarea unui nou Război Rece, care pictează Rusia ca polul răului și încearcă să o schilodeasca sau sa o slabeasca sever. În cele din urmă a fost o decizie proasta pusa în aplicare de către oameni foarte proști, care cred ca sunt foarte inteligenti. Dupa cum se vede, in ultima vreme cabala isi cam ,,da cu stangul in dreptul”, asta demonstreaza ca incet, incet pierd controlul si se indreapta spre un rezultat deja predictibil, PREDAREA sau ARESTAREA.

Una din consecințele nedorite ale prostiei lor este faptul că, din cauza deciziei proaste a SUA de a impune sancțiuni economice Rusiei pentru anexarea Crimeei, Washingtonul a forțat Moscova să reacționeze prin vânzarea de obligațiuni Gazprom nu în piața dolarilor, ci mai degrabă în rapida în curs de dezvoltare piata chinezeasca a Yuan-ului. SUA tocmai s-a împușcat în picior.

OAO Gazprom, este cel mai mare producator de gaze naturale din lume si intenționează să emită obligațiuni denominate în yuani chinezești în zilele următoare. Din cauza amenintarilor cu sanctiuni ale administratiei Obama, rata dobânzii pentru datoria Gazprom în dolari este în creștere dramatica în timp ce cea in Yuani este în scădere, ceea ce face atractiva emiterea datoriei in Yuani. Aceasta este o decizie care da mai mult sens afacerilor. Toate acestea accelerează o tendință a Rusiei, Chinei, Iranului și altor țări să renunțe la dolar ca monedă de rezervă mondiala si interschimb.
Rolul dolarului american ca monedă de rezervă de conducere a lumii este mai mult decât un simbol al statutului. De la crearea ordinii monetare de la Bretton Woods din 1944, rolul dolarului ca monedă de rezervă a fost în centrul puterii americane. După luna august 1971, când Nixon a pus capăt convertibilitatii dolarului, pentru stocurile de aur detinute de US Federal Reserve, dolarul a fost o monedă fiat a cărui valoare relativă a fluctuat în sus și în jos.

Astăzi, în ciuda celei mai grele crize economice din SUA din anii 1930 și, în ciuda celor trei decenii de deficit comercial al Statelor Unite, combinat cu o datorie publică în creștere, care este în prezent de peste 103% din PIB, Guvernul SUA este în măsură să finanțeze războaie în Siria, Libia, Afganistan și în altă parte, din cauza rolului monedei de rezervă mondiala. Alți parteneri comerciali, cum ar fi China sau Rusia, care cumpără sau vând bunuri pe dolari, trebuie să aibă dolari pentru comerț, astfel încât băncile lor centrale investesc surplusurile lor comerciale în obligațiuni americane de trezorerie "sigure".

În mod ironic, aceasta a însemnat de fapt că SUA a fost în măsură până curând de a finanța războaiele sale externe și bugetul sau militar de sute de miliarde de dolari, folosind dolarii chinezilor, rusilor și ai altor națiuni.
Cand euro a amenințat statutul de monedă de rezervă a dolarului în 2010,  Washingtonul avea deficite bugetare de trilioane de dolari anual, chinezii și alții au început să cumpere obligațiuni denominate în euro, în loc să-și diversifice riscul lor de un eventual default al SUA.

Pentru a preveni emergenta euro, Washingtonul a lansat o operațiune de război financiar, folosind ca si cheie bancherii de pe Wall Street ca Goldman Sachs si JPMorgan Chase, împreună cu agențiile de rating si credit cu sediul în SUA Standard & Poor si Moody și US Federal Reserve, pentru a preveni trecerea la euro. Aceasta a fost numita "criza greacă." Euro a scazut, iar dolarul a fost dintr-o dată "paradis sigur ...", pentru o vreme.

Dar alte bănci centrale naționale, a luat act că dolarul si-a pierdut valoarea, ca Washingtonul a continuat să imprime bani fără limită, cu scopul de a salva de faliment băncile de pe Wall Street cu ceea ce Federal Reserve a cerut ,,relaxarea cantitativă”.
China, Rusia și alte națiuni majore au început în liniște să dezvolte alternative la utilizarea de dolari pentru comerțul lor bilateral.

Schimbare dramatica in rolul dolarului

Un nou raport al Fondului Monetar Internațional arată o schimbare dramatică în rolul dolarului american ca monedă de rezervă. 23 de țări azi raporteaza ca dețin Yuanul chinez ca rezerve oficiale. In ciuda faptului că yenul, la fel ca francul francez, după al doilea război mondial, nu este încă pe deplin convertibil în alte valute. Chinezii se muta la convertibilitate cu pași măsurați foarte atent.
Nu numai 23 de alte bănci centrale dețin Yuanul oficial, ci mai mult de inca doisprezece au investit în Yuan, fără a declara oficial asta.
Punctul cel mai dramatic în raportul FMI este faptul că rolul relativ al dolarului SUA în rezervele băncilor centrale este în scădere rapidă. Da, dolarul este în continuare cea mai mare moneda de rezervă. Dar, în timp ce în anul 2000, circa 55% din toate rezervele din întreaga lume au fost în dolari SUA, în prezent acestea au scăzut la 33%. Iar tendința este în creștere. FMI nu lista yuanul ca monedă a rezervei oficiale, deoarece nu este încă convertibilă. În statisticile sale, yuanul se încadrează în categoria "alte monede". Alte cote de valuta, potrivit FMI s-au dublat de la invazia americana in Irak, din 2003.
În ultimii ani, banca centrală a Chinei a cumparat aur în cantități uriașe să se pregătească pentru ca Yuanul sa devina o monedă pe deplin convertibila. Acum, companiile ruse se orienteaza din ce în ce mai mult spre est, China și Asia, în general, trecerea de la dolar s-ar putea accelera dramatic, forțând ratele dobânzilor din SUA sa fie brusc mai mari și creșterea în mod semnificativ a presiunii asupra cheltuielilor publice de la Washington.
Amenintarile nesăbuite cu sanctiuni ale lui Obama la adresa Moscovei au ca efect accelerarea reorientarii gigantilor companiilor rusești, cum ar fi Gazprom și Norilsk Nickel pentru piața imensa din Asia. Companii miniere din Rusia, inclusiv OAO GMK Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel, isi intensifică activitățile pe piețele asiatice, în ultima lună.

Triunghiul China – Iran – Rusia

Lovitura de stat condusa de NATO in Ucraina și criza care a urmat au accelerat dramatic tendința nu numai a companiilor rusești să se uite spre est. Alte națiuni își dau seama că ar putea fi într-o zi tinta sancțiunilor Washingtonului și sunt în căutare de a reduce expunerea dolarului lor. Iran și Rusia au anunțat recent o afacere barter de nivel mare care permite celor doi sa iasa de sub sancțiunile economice impuse de SUA.
La 2 aprilie, cele două țări au convenit un acord barter conform relatărilor, în valoare de până la 20 miliarde dolari, care să permită Teheranului  sa stimuleze exporturile de energie vitală în ciuda sancțiunilor occidentale. Conform acestora, Moscova ar cumpăra până la 500.000 de barili de petrol iranian pe zi în schimbul unor echipamente și bunuri din Rusia. Asistență tehnică rusă în construirea a două noi centrale nucleare în Iran sunt raportate ca parte din afacere, precum și achizițiile de diferite metale și, probabil, rachete rusești. Dolarul, desigur, nu joaca nici un rol aici. Washingtonul a fost furios, dar de ce ar trebui ca Rusia sau Teheranul sa asculte de măsurile dictate de războiul economic al SUA?

In luna mai, președintele rus Vladimir Putin este programat sa mearga la Beijing, el este de așteptat să semneze un acord pe 30 de ani, afacere mamut de a furniza economiei in foame de energie a Chinei gaz rusesc. Gazprom intenționează să pompeze 38 miliarde de metri cubi (BCM) de gaze naturale pe an pentru China din 2018, prin intermediul primei conducte de la cel mai mare producător mondial de gaz convențional la cel mai mare consumator. Semnarea acestui acord, după aproape un deceniu de negocieri dure ar marca un alt pas important departe de dolar în comerțul internațional, astfel ca ambele țări încearcă să se elibereze de războaiele dolarului sau de amenințări.
Când Rosneft, Igor Sechin, a fost în Tokyo, la sfârșitul lunii martie pentru a discuta oferte de energie acolo, el a declarat presei că sancțiunile SUA privind Rusia peste Crimeea ar putea avea consecințe negative pentru Occident. El a declarat că mai multe sancțiuni asupra Moscovei ar fi contra-productivă.

Mesajul capului celei mai mari companii de petrol din Rusia, Rosneft, a fost clar: În cazul în care SUA și UE încearcă să izoleze Rusia, Moscova va căuta in Est noi afaceri. Care va include noi oferte importante de energie, contracte militare și alianțe politice. China a depășit Germania ca cel mai mare cumpărător de titei din  Rusia in acest an, atunci când Sechin Rosneft a asigurat oferte pentru a spori livrările de petrol spre est, prin intermediul conductei Siberia de Est-Oceanul Pacific și o alta trecere prin Kazahstan.

Ceea ce este în curs de dezvoltare este o schimbare tectonică în relațiile monetare ale celor mai mari națiuni ale Eurasiei, de a efectua comerțul bilateral exprimat fie în ruble, Renminbi, sau aur. Dacă adăugăm Iran, eventual Irak și India, iar acum, si Turcia ( Recep Erdogan este în căutare departe de NATO a noi aliați ) ar putea de asemenea participa la un astfel de curs de dezvoltare economica Eurasiatica.

Consecinte nedorite

Lovitura de stat din Ucraina și încercarea dezastruoasa de la Washington de a răsturna pe Assad din Siria au accelerat crearea a ceea ce acesta nu voia nicidecum. Este ceea ce a avertizat Zbigniew Brzezinski in 1997 , în Marea tablă de șah , atunci când a scris , " Este imperios necesar ca nici un challenger Eurasian sa nu apara capabil de a domina Eurasia și , astfel, de asemenea, o provocare a Americii “. Fostul consilier al lui Obama a mers mai departe spunand : 

În acest context , modul în care America " gestionează " Eurasia este critică . O putere care domină Eurasia va controla două din cele trei regiuni din lume cele mai avansate și mai productive din punct de vedere economic . O simplă privire pe hartă , de asemenea, sugerează că controlul asupra Eurasiei ar implica aproape automat subordonarea Africii , făcând emisfera de Vest și Oceania ( Australia ) periferic geopolitică un continent central in lume. Aproximativ 75 la suta din omenire trăieste în Eurasia, și cele mai multe averi fizice din lume sunt acolo, atât în întreprinderile sale cat și in subsol. Eurasia reprezinta aproximativ trei sferturi din resursele energetice cunoscute din lume . "

Brzezinski apoi a vorbit despre ceea ce el a numit-o "zonă de percolare a violenței." Caldura acestei zone, desigur, va fi reglementata de către Washington și NATO.
Oamenii de la Washington sau de la Bruxelles, cum ar fi Brzezinski sau patetica, Victoria Nuland, de la Departamentul de Stat, fostul consilier Dick Cheney, caruia  i-a fost data responsabilitatea logistica a loviturii de stat din Ucraina, în esență sunt prosti. Ei sunt prosti într-un mod foarte specific. Nu că acestia nu sunt bine educați, au absolvit unele dintre cele mai bune universități "de elită", cu ani de experiență politică.
Prostia lor constă în incapacitatea de a gândi sau de a prevedea consecințele globale ale acțiunilor lor.
    
        sursa :  http://jhaines6.wordpress.com/

                
          Drum drept spre Lumina !

Sursa: http://burebista2012.blogspot.it/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu