luni, 16 iunie 2014

Profeticul dor eminescian-noua schimbare la fata a Romaniei

Astazi e trist fara ceea ce reprezinta Eminescu.O tara fara suflu,dar cine stie poate timpul ne va oferi un salt istoric.Asta-i si parerea lui Emil Cioran:

Singura obsesie trebuie să fie: saltul istoric [...] numai sărind treptele istorice putem intra în ritmul colectiv. [...] Voința ... poate da amploare unei transfigurări istorce”.
Impulsul Eminescu e tot ce ne trebuie,e nimbul fortei solare ce trebuie sa duca
la o noua schimbare la fata a Romaniei ce trebuie sa vitalizeze desavarsirea politico spirituala a acestui neam.Ducem o povara grea,sangele varsat de-a lungul
istoriei,lacrimile stramosilor si ranile ce nu s-au inchis  si nici nu se vor inchide cat obscurantismul,letargia si ignoranta unora va mai exista.Revenind la faptul
ca Eminescu este simbolul profetic national putem fi optimisti,astfel incat sa se
produca saltul dorit de multi dintre romani sub necesitatea si imperiul unei dureri
 apasatoare ce poate declansa liantul coagulant al elanului patriotic si al solidaritatii inca strangulate de o tranzitie nerusinata si inumana.
Si cred ca Cioran desi a scris aceste lucruri intr-un alt context istoric ele vin ca 
ceva profetic:
Cine-mi poate garanta că viitorul nu ne va rezerva surpriza unui miracol românesc?” Damnarea ţării derivă şi din localizarea geografică, punctul de frontieră între Orient şi Occident, contaminată de un „Cerc de cultură de Asie Mică, eredităţi turceşti şi grecesti în moravuri, agonie de cultura bizantina”.
Tot ce nu e profeție în România este un atentat împotriva României”. Incoronarea României cu un nimb istoric poate fi realizabilă doar prin elanul prometeic și fanatic al unui salt transfigurator : „O Românie fanatică este o Românie schimbată la față. Fanatizarea României este transfigurarea României’’.
Eminescu e adevaratul arc peste timp ca o ecuatie ce-si cere rezolvarea in noul
context istoric de structura si identitate a poporului roman.

Sursa: Primit pe mail:
Multumiri Mira

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu