Precum multe lucruri in viata, evolutia inimii, mintii si sufletului, exista sub forma unei varietati de trepte interconectate. Evolutia este un proces pe care fiecare dintre noi il alegem in mod constient, cu scopul de a trai viata intr-un mod inteligent, autentic si integru. Acest proces este format din sapte trepte diferite:
1. Constiinta de sine
2. Explorarea de sine
3. Descoperirea de sine
4. Intelegerea de sine
5. Dragostea de sine
6. Trasformarea de sine
7. Stapanirea de sine sau maiestria de sine
Fiecare dintre noi ne aflam intr-o anumita etapa a acestor trasee diferite. Este important sa constientizam in care dintre aceste aspecte suntem cel mai evoluati si unde exista cateva probleme. Iata care sunt cele SAPTE trepte principale ale evolutiei interioare:
1. Constiinta de sine
Constiinta de sine defineste abilitatea de a-ti observa varietatea de ganduri, sentimente si actiuni pe care le efectuezi zi de zi. O persoana constienta de sine are capacitatea de a identifica ceea ce simte, dar nu neaparat motivul pentru care are acele sentimente. Lipsa constiintei de sine se face simtita intr-un comportament irational, animalic, sau reactiv. In cazul in care esti o persoana care poseda constiinta de sine, dispui de abilitatea de a fi constient de sentimentele tale, de gandurile tale, de personalitatea ta si de comportamentul tau.
2. Explorarea de sine
Explorarea de sine, sau studiul de sine, defineste procesul prin care ne analizam gandurile, emotiile, credintele si scopurile personale. De indata ce devenim constienti de sine, de gandurile, de sentimentele si de comportamentul nostru, este foarte important sa ne intrebam de ce functionam in modul in care o facem. Auto-explorarea este de foarte multe ori un proces complex, care implica foarte multa introspectie, observare, atentie si cercetare. Este necesar sa intelegem ca pentru a cunoaste cine suntem cu adevarat, este important sa studiem mai intai cine suntem. In cazul in care dispui de abilitatea de studiu de sine ai o curiozitatea fata de procesele de gandire si fata de sentimentele tale si iti dobandesti cunostintele si intelegerea dintr-o varietate de surse: carti, ateliere, filme, teste, meditatie etc.
3. Descoperirea de sine
Descoperirea de sine defineste procesul de a obtine cunostinte si o mai profunda intelegere despre tine. Descoperirea de sine se afla intr-o stransa legatura cu procesul de explorare de sine, deoarece fara studiul sinelui, atingerea unui nivel de descoperire de sine este imposibil. Persoanele care au atins acest nivel cunosc mecanismele care stau la baza comportamentului, credintelor si atitudinilor proprii si cele ale celorlalte persoane.
4. Intelegerea de sine
Intelegerea de sine, numita si cunoasterea de sine, defineste abilitatea de a cunoaste ce, cum si de ce faci ceea ce faci. Din acest motiv, intelegerea de sine este strans legata si de multe ori se suprapune cu procesul de descoperire de sine. Persoanele care patrund in domeniul intelegerii de sine au o mai buna intelegere a originilor si motivelor din spatele comportamentului, sentimentelor si gandurilor lor. In cazul in care ai o intelegere buna de sine ai o cunoastere profunda a punctelor tale forte, punctelor slabe, atitudinilor, convingerilor, motivelor, mecanismelor de aparare si a propriilor tale reactii.
5. Dragostea de sine
Dragostea de sine este o consecinta a intelegerii de sine si este definita ca fiind o acceptare completa a punctelor tale slabe si a punctelor tale forte. Indivizii care practica dragostea de sine isi realizeaza imperfectiunile. In cazul in care esti o persoana care se iubeste pe sine iti accepti toate aspectele personalitatii tale, nu te pedepsesti pentru imperfectiuni, iti dezvolti stima de sine si iertarea de sine si arati un respect pentru dorintele si nevoile tale.
6. Trasformarea de sine
Atunci cand am trecut prin toate cele cinci etape, am ajuns sa cunoastem adevarata transformare interioara. Transformarea de sine poate fi inteleasa ca fiind transcendenta identitatii noastre anterioare – limitata sau distructiva, sau transcendenta ego-ului. Viata persoanei care a atins acest nivel sufera anumite transformari, la nivelul percetiei si la nivelul comportamentului. De asemenea, experimenteaza o mult mai mare armonie in lumea exterioara si in lumea interioara.
7. Stapanirea de sine
Scopul final al acestei calatorii este acela de a atinge stapanirea de sine, sau maiestria de sine. Maestrul este un individ care-si observa gandurile si sentimentele, lasandu-le sa treaca, fara a reactiona fata de acestea. Astfel, maestrul atinge transcendenta si isi traieste viata in pace, intelepciune si unitate.
Cu toate acestea, maestrul nu ar trebui sa fie confundat cu o persoana care se afla in control, deoarece aceasta atititudine implica o anumita evitare sau reprimare. Acesta nu este afectat de nimic si nu simte nevoia de a controla sau de a reprima. Cu toate acestea, aceste persoane sunt rar intalnite. Acestia dispun de abilitatea de a-si observa gandurile si sentimentele fara sa se identifice cu acestea; de abilitatea de a realiza ca nu sunt nici gandurile si nici emotiile; de abilitatea de a nu reactiona impinsi de sentimente de furie, rusine, gelozie si alte emoti distructive; de abilitatea de a trai in pace si in intelepciune.Cateva exemple de mestri: Buddha, Zoroaster, Lao Tzu, Socrate, Jiddu Krishnamurti.
Sursa: http://www.e-dimineata.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu