sâmbătă, 27 august 2011

Legendara Atlantida a fost distrusă de un tsunami?

Legendara Atlantida a fost distrusă de un tsunami?
După opinia unui grup de cercetători americani, străvechiul oraş ar fi putut fi inecat de un val gigantic, iar vestigiile sale s-ar găsi undeva în sudul Spaniei, în apropiere de Cadiz.
Cercetătorii de la Universitatea Hartford, SUA, au folosit o combinaţie de tehnici performante - fotografii din satelit, cartare digitală, radar de mare adâncime şi metode de cercetare subacvatică - pentru a investiga întinsele mlaştini ale Parcului Naţional Donana, unde cred că ar fi existat oraşul legendar.
Speranţele sunt alimentate de descoperirea, în interiorul Spaniei, a vestigiilor unor aşezări numite de specialiştii implicaţi "oraşe memoriale": se crede că acestea ar fi fost construite de locuitorii supravieţuitori ai catastrofei ce a distrus Atlantida, în amintirea cetăţii lor dispărute.
În decursul vremii, au fost propuse multe locuri în care s-ar fi putut afla cetatea (foto). Filosoful grec Platon a scris despre Atlantida, în urmă cu 2.600 de ani, descriind-o ca pe "o insulă aşezată în dreptul strâmtorii numite Coloanele lui Hercule" (Strâmtoarea Gibraltar).
În regiune s-au produs, de-a lungul timpului, seisme şi tsunami, dintre care unele ar fi putut fi îndeajuns de violente pentru a distruge un oraş, dovadă marele cutremur de la Lisabona (1755).
Acesta a avut epicentrul în Oceanul Atlantic, la aproximativ 200 km de ţărm; magnitudinea sa a fost estimată de seismologii contemporani la cca. 9 grade. Cutremurul a produs un val seismic enorm, care a distrus aproape în totalitate oraşul Lisabona şi mai multe aşezări din jur.
Sursa: Reuters

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu