sâmbătă, 27 august 2011

O descoperire arheologică reînvie o veche legendă: ce este acestă "structură circulară"?

Articol de Ramona LOZNIANU
O descoperite spectaculoasă
Arheologii au descoperit o "structură circulară" sub terasamentul din fostele grădini regale ale castelului Stirling din Scoţia, cunoscut sub numele de King's Knot. Primul gând al arheologilor a fost că descoperirea lor ar putea fi legendara Masa Rotundă a regelui Arthur.
Terasamentul, învăluit în mister de sute de ani, a fost legat de legenda regelui Arthur, a cărui autenticitate istorică este încă disputată de specialişti. Arheologii de Universitatea din Glasgow, în colaborare cu Societatea de Istorie şi de Arheologie din Stirling, au realizat în lunile mai şi iunie primul studiu non-invaziv al locului, folosind cele mai noi tehnici ştiinţifice, în încercarea de a dezlega acest mister, potrivit The Telegraph.
Măsurătorile atestă faptul că la un metru sub terasament se află, într-adevăr, o structură rotundă mai veche decât King's Knot (care datează din 1620), şi altele mai mici împrejurul acesteia. Structura are aspectul unei "mese" de pământ, mărginită de un şanţ.
"Arheologii au găsit rămăşiţele unui şanţ circular şi alte structuri sub King's Knot. Descoperirile lor arată că actuala movilă a fost creată pe un loc mai vechi, ceea ce aruncă o nouă lumină asupra tradiţiei care a legat acest loc de Masa Rotundă a regelui Arthur", a declarat istoricul John Harrison, care a condus proiectul.
Acesta a precizat că nu se poate spune cu exactitate că aceasta este într-adevăr Masa Rotundă a regelui Arthur, dar noile descoperiri pot explica poveştile şi credinţele oamenilor.
Echipa de arheologi urmează să reia cercetările în luna septembrie.
De mai bine de şase secole, scriitori au legat acest loc de legenda regelui Arthur. Astfel, încă din anului 1375, poetul scoţian John Barbour spunea că "masa rotundă" se afla la sud de castelul Stirling, iar în 1478, cronicarul englez William of Worcester susţinea că "regele Arthur ţinea Masa Rotundă la castelul Stirling".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu