sâmbătă, 27 august 2011

Stare de urgenţă în SUA. Mai multe cartiere din New York trebuie evacuate

Peste 250.000 de persoane din New York urmau să fie evacuate în mod obligatoriu începând de vineri seara, printr-o decizie a primarului Michael Bloomberg din faţa uraganului Irene.  "Pericolul este major", a avertizat primarul. Alte regiuni au luat aceeaşi decizie. Uraganul va ajunge sâmbătă pe Coasta de Est, iar duminică în New York.  Şase state sunt în stare de alertă. Preşedintele Obama îşi întrerupe vacanţa.

Stare de urgenţă în SUA. Uraganul Irene îi întrerupe vacanţa lui Obama
Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat vineri evacuarea obligatorie a mai multor cartiere, în contextul apropierii Uraganului Irene.
Evacuarea vizează aproximativ 250.000 de persoane.
Primarul a anunţat că sistemul public de transport nu va funcţiona începând de sâmbătă seara. Zonele vizate de evacuare sunt Coney Island şi Manhattan Beach, în Brooklyn, Far Rockaway şi Broad Channel, în Queens, şi sectoare situate pe coastă în Staten Island, informează MEDIAFAX.


 



Preşedintele SUA, Barack Obama, urma la rânduşl său să părăsească vineri reşedinţa de vacanţă din insula Martha's Vineyard, cu o zi mai devreme decât era programat, din cauza uraganului Irene, anunţă Casa Albă, citată de AFP.
Barack Obama a apreciat că este mai prudent să revină la Casa Albă în condiţiile în care uraganul Irene urmează să atingă sâmbătă Coasta de Est a SUA, a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Josh Earnest.
De altfel, Obama le-a adresat un mesaj americanilor. În care le-a cerut să fie vigilenţi.
"Dacă vă aflaţi pe traiectoria prevăzută a uraganului, este necesar să luaţi măsuri de precauţie, începând chiar din această clipă", a declarat Obama de la reşedinţa sa de vacanţă din Massachusetts (nord-est). Iar "dacă primiţi ordinul de evacuare, vă rog să-i daţi ascultare", a adăugat şeful statului american.
Uraganul Irene a fost retrogradat vineri la categoria a doua pe scara Safir-Simpson, cu cinci trepte, prezentând rafale de vânt cu o intensitate de 175 de kilometri pe oră, dar Centrul Naţional american al Uraganelor (NHC) cu sediul la Miami (Florida), prevede o nouă intensificare a acestuia, până sâmbătă.
Statele Virginia, New Jersey, Maryland, Delaware şi New York au decretat starea de urgenţă şi au dat ordin de evacuare pentru mai multe comunităţi.


Vineri ochiul ciclonului se afla în largul Floridei, la aproximativ 675 de kilometri de Cap Hatteras (North Carolina) şi înainta cu viteza de 22 de kilometri pe oră către nord, potrivit ultimului buletin NHC.
Această traiectorie îl aduce direct spre Coasta de Est a Statelor Unite, pe care urmează să o atingă sâmbătă dimineaţa. Uraganul se va îndrepta duminică, spre New York. Aici, "o furtună extrem de periculoasă", cu rafale de vânt de 153 de kilometri pe oră potrivit serviciilor meteorologice americane, ar putea provoca o creştere a nivelului apelor cu trei-patru metri.


Sursa: Mediafax
Sursa:  REALITATEA.NET


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu