marți, 31 iulie 2012

Statele Unite îşi sporesc prezenţa militară în regiunea Mării Negre


Cu acces permanent la opt baze militare şi tabere de antrenament în Bulgaria şi România şi un scut antirachetă care va fi amplasat în România în trei ani, Pentagonul îşi creează un punct de sprijin stabil în regiunea Mării Negre, din care să îşi continue operaţiunile militare existente şi să iniţieze altele noi în Asia de Sud, Orientul Mijlociu, Africa, Balcani şi Caucaz, se arată, într-o analiză a publicaţiei Eurasia Review, potrivit Agerpres.
Anul trecut, nava-amiral a sistemului antirachetă SUA-NATO, crucişătorul USS Monterey, a participat la exerciţiul naval ‘Sea Breeze’ din Marea Neagră, condus de SUA şi coordonat de la Odessa, Ucraina, la doar 187 de mile de Sevastopol, baza Flotei Mării Negre a Rusiei.
La exerciţiul naval Sea Breeze de anul acesta, desfăşurat între 9 şi 21 iulie, au participat 17 naţiuni, membri NATO şi parteneri: SUA, Ucraina, Belgia, Canada, Germania, Norvegia, Portugalia, Turcia, Algeria, Azerbaidjan, Bangladesh, Georgia, Israel, Republica Moldova, Qatar, Suedia şi Emiratele Arabe Unite.
Algeria, Bangladesh, Qatar şi EAU au participat pentru prima oară la acest exerciţiu, o iniţiativă a Parteneriatului NATO pentru Pace. Ultimele două ţări, membre ale Consiliului de Cooperare din Golf şi ale Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul, au furnizat NATO avioane de luptă pentru războiul aerian de şase luni împotriva Libiei de anul trecut, aminteşte publicaţia.
Pe lângă aceste manevre, alt exerciţiu al Parteneriatului NATO pentru Pace, ‘Rapid Trident 2012′, a fost lansat în vestul Ucrainei pe 16 iulie şi se va încheia la 28 iulie. La acest exerciţiu participă circa 1.400 de militari din 16 ţări, şi anume SUA, Ucraina, Austria, Azerbaidjan, Danemarca, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Macedonia, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, România, Serbia şi Suedia.
De asemenea, exerciţiul naval ‘Dacian Thunder 2012′ se desfăşoară în România în perioada 10-31 iulie, la care participă SUA şi Marea Britanie.
În 2005, la un an după aderarea României la NATO, Pentagonul a achiziţionat mai multe instalaţii militare în această ţară, inclusiv Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, utilizată anterior în invazia Irakului, în 2003. Anul următor, a obţinut baze militare în Bulgaria vecină, inclusiv bazele aeriene Graf Ignatievo şi Bezmer, primele baze militare americane pe teritoriul unor foşti membri ai Pactului de la Varşovia, scrie Eurasia Review.
Rotaţia de Forţe de la Marea Neagră, care va petrece, începând cu acest an, şase luni în regiunea extinsă a Mării Negre, operează frecvent de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, la fel ca Task Force-East, o iniţiativă a United States European Command (EUCOM).
Zona de operaţiuni a Rotaţiei de Forţe de la Marea Neagră este, oficial, regiunea Mării Negre, Balcanii şi Caucazul, însă se extinde, de fapt, până în R.Moldova şi Grecia. Aşadar, şi-a stabilit ca sferă de competenţă o zonă a lumii vitală din punct de vedere geostrategic, intersecţia dintre Europa, Asia şi Orientul Mijlociu, care include şi aşa-numitele conflicte îngheţate din fostul spaţiu sovietic: Abhazia, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud şi Transnistria.
În timpul Războiului Rece, regiunea Mării Negre a fost complet inaccesibilă Pentagonului. Extinderea NATO, cu încorporarea noilor membri şi parteneri, a deschis zona pentru prezenţa militară americană, în vederea posibilităţii intervenţiilor armate către est şi sud, încheie Eurasia Review.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu