sâmbătă, 11 august 2012

CUTREMUR ÎN IRAN Zeci de morţi şi sute de răniţi. Panică pe străzi


Tragedie în Iran după două cutremure care au zguduit nord-vestul ţării.

Două cutremure au lovit nord-vestul Iranului
Două cutremure au lovit nord-vestul Iranului / FOTO: Russia today
Cel puţin 87 de persoane au murit şi alte aproximativ 600 au fost rănite în urma a două cutremure cu magnitudinea de 6,2 şi 6 sâmbătă în nord-vestul Iranului, potrivit unui bilanţ provizoriu prezentat de autorităţi, cutremure care au provocat panică în rândul locuitorilor a zeci de sate distruse, relatează AFP.
"Sunt 30 de morţi la Ahar, 40 de morţi la Varzeghan şi zece la Haris, iar şapte persoane au murit în timp ce erau transportate spre spital. Alte aproximativ 600 de persoane au fost rănite", a declarat Khalil Saie, şeful Centrului pentru catastrofe naturale din estul provinciei Azerbaidjan.

El a adăugat că "60 de sate au fost distruse în proporţie de 60 până la 80%, iar patru sate în proporţie de 100%".
"Le cerem oamenilor să nu intre în panică. Ajutoarele sosesc, iar salvatorii sunt deja la faţa locului", a continuat el.
Acest bilanţ provizoriu ar putea creşte, anumiţi oficiali şi site-uri de informaţii vorbind despre mai mulţi morţi, în special la Ahar şi Varzeghan.

"La ora actuală, 66 de grupuri de salvatori, 185 de ambulanţe şi 40 de dispozitive pentru localizarea supravieţuitorilor sub dărâmături sunt pe teren, dar şi şapte echipe cu câini" special antrenaţi, a declarat un oficial din domeniul operaţiunilor de salvare, citat de agenţia oficială Irna.
Preşedintele Semilunei Roşii din provincie a precizat că "210 răniţi au fost scoşi de sub dărâmături şi transferaţi în centre spitaliceşti", tot potrivit Irna.
La Tabriz, care are 1,5 milioane de locuitori, s-au întegistrat doar pagube materiale, potrivit lui Saie, care a precizat că în acest oraş nu s-au înregistrat morţi.

De asemenea, un purtător de cuvânt al pompierilor din Tabriz a declarat pentru Irna că alimentarea cu energie "electrică a fost întreruptă în majoritatea cartierelor (...) şi că în oraş există un trafic monstru".
Aceste două cutremure, al căror epicentru s-a aflat la aprocimativ 60 de kilometri de Tabriz şi la aproximativ zece kilometri adâncime, au devastat regiunea la locală 16.53 (15.23, ora României) şi, respectiv, 17.04 (15.34, ora României).


"Accesul la oraşele din regiune este întrerupt. Avem doar un contact telefonic cu ei", a declarat Mahmoud Mozafar, şeful operaţiunilor de salvare din cadrul Semilunei Roşii iraniene pentru agenţia Mehr.
El a precizat că în regiune au fost trimise elicoptere şi echipe de salvatori.

Pouya Hajian, o purtătoare de cuvânt a Semilunei Roşii iraniene a declarat că numeroase oraşe, inclusiv Ahar, Varzeghan, Mehraban şi Heris, dar şi şase sate "au suferit pagube".

Un oficial din cadrul Ministerului iranian de Interne, Morteza Akbarpour, a declarat la rândul său că "50 de locuitori din Varzeghan, răniţi în timpul cutremurului, au fost transferaţi la spital", potrivit agenţiei Fars.
El le-a cerut locuitorilor din zonele afectate de cutremur "să nu doarmă acasă în această noapte".
Potrivit agenţiilor Mehr şi Fars, locuitorii din Tabriz, îngroziţi, şi-au părăsit locuinţele şi au ieşit pe stradă.
Institul american de geofizică USGS, care supraveghează cutremurele din întreaga lume, a confirmat aceste cutremure.
USGS a apreciat că primul seism a avut o intensitate de 6,4, iar al doilea 6,3, pe scara magnitudinii de moment, utilizată pentru cutremurele cu o magnitudine mai mare de 5.
Iranul este situat deasupra mai multor falii seismice importante şi a fost afectat de numeroase cutremure devastatoare.
În cel mai sângeros cutremur înregistrat în această ţară în ultima perioadă au murit 31.000 de persoane, reprezentând aproape un sfert din populaţie, în oraşul Bam (sud), în decembrie 2003.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu