sâmbătă, 11 august 2012

“Londra arde, Europa se prabuseste!” Coperta si deschiderea revistei Time socheaza


“Marea Britanie este in flacari. Dar cele mai importante stiri ale saptamanii nu au venit de pe strazile Londrei, ci de la New York, Bruxelles sau Berlin, ca urmare fie a retrogradarii Statelor Unite, fie a convulsiilor cauzate de criza datoriilor din zona euro. Marea Britanie, ca si Statele Unite, sunt si acum in centrul atentiei, ca si in urma cu 20 de ani, dar daca atunci erau in plina expansiune, acum sunt in cadere”.


 “Londra arde, Europa se prabuseste!” Coperta si deschiderea revistei Time socheaza
Asa incepe articolul din deschiderea noului numar al revistei Time, insotit de o coperta care socheaza.
 
Cu titlul “Declinul si caderea Europei”, editorii de la Time au ales pentru cover-story o imagine a unui tanar de culoare in mijlocul protestelor de la Londra, pe un fundal rosu, care poate simboliza focul.
 
Uniunea economica se destrama, Londra arde, iar partenerul de afaceri pe care s-a bazat pana acum este prea slab pentru a ajuta la salvarea euro. Este timpul sa spunem ‘Adio!’ vechii ordini mondiale”, titreaza Time.
 
Jurnalistii mai noteaza, in articolul de deschidere, ca nu este greu sa ne dam seama ca, in ultima perioada, cartile au fost distribuite altfel pe masa de joc, punand astfel capat atat hegemoniei americane, confuza si complexa, care a luat avant imediat dupa caderea zidului berlinului, in 1989 si destramarea URSS-ului, in 1991, cat si incercarii Europei de a reprezenta un intreg.  
 
 
Perioada aceasta a globalizarii accelerate a permis, insa si statelor emergente, sa se dezvolte intr-un ritm mai rapid decat si-a imaginat cineva, iar tari precum China, India sau Brazilia au devenit puternice la randul lor.
 
In acest context, explica jurnalistii de la Time, ordinea mondiala este pe cale sa se schimbe, iar viitorul va pune fata in fata aceste mari puteri, puternic slabite de criza, dar care se mai cred puteri, si tarile care se pregatesc sa devina mari, dar care acum nu stiu sa se foloseacsa de puterea pe care o au.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu