duminică, 5 august 2012

Cutremurele din România: puternic în 2012, foarte puternic în 2040. CÂT DE PRECISĂ e predicţia



Profesorul seismolog George Purcaru, deţinătorul recordului pentru cea mai exactă predicţie din lume, a anunţat un cutremur puternic în România în viitorul apropiat. În 2012 sau 2013, în Vrancea va avea loc un cutremur mediu de 6,3 - 7,1 grade Richter, estimează el. REALITATEA.NET a vorbit cu directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, despre această predicţie.

George Purcaru a lansat o predicţie îndrăzneaţă: un cutremur de 6,3 - 7,1 grade în 2012. Un coleg seismolog, Mircea Radulian, e însă sceptic
George Purcaru a lansat o predicţie îndrăzneaţă: un cutremur de 6,3 - 7,1 grade în 2012. Un coleg seismolog, Mircea Radulian, e însă sceptic

George Purcaru a avertizat, în 1974, că în România va avea loc un cutremur puternic în jurul anului 1980. Seismul s-a produs în 1977 şi a avut urmările cunoscute de noi toţi. După predicţia din 77, Purcaru a început să lucreze la o nouă predicţie, se arată într-un articol EVZ. Concluzia studiului a fost că, în 2012, România va fi lovită de un cutremur mediu. Acest rezultat a fost prezentat în 2009 şi, apoi, în 2010, la congrese ale seismologilor din întreaga lume. 

Mircea Radulian, director ştiinţific al INFP, spune că este la curent cu predicţiile domnului Purcaru şi recunoaşte reuşita predicţiei din anii '70 a colegului său seismolog.


"Proces prea complicat pentru un model atât de simplu"

Însă, atrage atenţia Radulian, "dânsul are un model statistic, bazat pe cicluri seimice". "Eu sunt foarte sceptic. E un proces mult prea complicat pentru a-l încadra într-un model atât de simplu", spune cercetătorul. 

"Nu zic că nu ar putea să apară, mai ales unul de 6 grade. Dacă ne luăm după statistică, cutremurul de 6 grade ar trebui să se producă în viitorul apropiat". 

Alt model, altă predicţie

Un model de predicţie a cutremurelor, diferit de cel folosit de George Purcaru, este cel al "lacunei seismice". "Dacă avem o zonă seismică împărţită în mai multe segmente, iar unele segmente au fost mai puţin active în ultima vreme, presupunem că acestea se vor activa într-un anumit interval de timp", explică pe scurt Mircea Radulian. 

Împreună cu un cercetător japonez, seismologul a lucrat pe acest model şi a ajuns la concluzia că în România, în jurul anului 2010, ar trebui să se producă un cutremur cu magnitudine aproapiată valorii de 7 grade pe scara Richter. "Care nu s-a produs. De aceea eu spun mereu şi cred că predicţiile acestea nu ar trebui să ajungă în presă. Ştiinţa nu permită încă prezicerea cutremurelor", spune Radulian.

Predicţie: cutremurul cel mare vine în 2040-2050
Revenind la studiul lui George Purcaru, un cutremur mare - de peste 7,1 grade Richter, dar nu mai mare de 8 grade - ar urma să lovească România undeva în aniii 2040-2050.Interesant că, în aceeaşi perioadă, un alt seismolog român cunoscut, profesorul Gheorghe Mărmureanu, a prezis la rându-i un cutremur cu efecte devastatoare în ţara noastră.
George Purcaru, preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, a lansat numeroase predicţii de-a lungul carierei, unele care s-au dovedit corecte şi chiar precise, altele - eronate. Cea mai mare reuşită predicţie a fost una în care a numit locul, perioada şi magnitudinea unui cutremur produs în 1994 în Insulele Aleutine, teritoriu american din Pacific. Atunci, a lucrat împreună cu doi profesori americani.


Sursa:  REALITATEA.NET






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu