duminică, 26 august 2012

In ciuda bunelor intentii, o fresca cu Iisus Hristos a fost ditrusa in Spania


Bunele intenţii ale unei bătrâne au distrus o frescă din secolul 19 dintr-o biserică în apropiere de oraşul spaniol Zaragoza. Femeia, în vârstă de 80 de ani, a ajuns de pomină după ce, fără să aibă niciun fel de cunoştinţe în materie de artă, a vrut să "restaureze" o pictură care îl reprezenta pe Iisus.
Presa spaniola a scos la iveala distrugerea unui picturi murale care apartine artistului Elias Garcia Martinez si care il reprezinta pe Iisus Hristos. Dezastrul a fost cauzat de o "buna intentie" de restaurare.
Pe peretii unei bisericute din localitatea Borja, Spania, exista o fresca din secolul al 19-lea numita "Ecce Homo", care apartine pictorului spaniol Elias Garcia Martinez si care il infatiseaza pe Iisus Hristos, informeaza NewYork Times.
Cu ocazia unei inventarieri a operelor religioase a fost descoperita starea lamentabila in care se afla aceasta lucrare deosebita. Imaginile cu fresca inainte si dupa, considerate la limita blasfemiei, au facut rasul-plansul in intreaga Spanie.
Sacrilegiul a fost cauzat de o interventie neautorizata de asa-zisa restaurare. In spatele "lucrarii de refacere" se afla o femeie octogenara, care locuia in vecinatatea bisericii si care, "cu intentii bune", a considerat ca opera are nevoie urgenta de refacere si a intervenit. Rezultatul la care s-a ajuns ar putea fi considerat cea mai proasta restaurare din istoria artei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu