miercuri, 29 august 2012

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - obiceiuri si traditii


In fiecare an, pe 29 august, biserica noastra crestin-ortodoxa praznuieste, cu tristete si evlavie, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, zis si Inaintemergatorul, cel mai important profet al lui Iisus. 


Ioan Botezatorul, adept si sustinator al lui Iisus Hristos, aduna in jurul lui multime de oameni dispusi sa-l urmeze in credinta si smerenie. 



Irod, pe atunci rege al Iudeii, era suparat si ingrijorat, totodata, de puterea profetului pe care-l banuia ca ar vrea sa-i intoarca pe oameni impotriva lui. N-avea curaj sa-l ucida, dar l-a aruncat in inchisoare. 



Cum se apropia ziua de nastere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase mintile, urma sa danseze pentru el numai ca aceasta l-a conditionat pe rege, promitandu-i sa danseze doar daca primeste in dar, pe tipsie de argint, capul profetului. 



Dorinta lui Irod de a o vedea pe tanara feciora dansand a fost mai mare decat frica de a-l ucide pe profet si asa a ajuns cinstitul cap al Botezatorului pe tipsie, in mainile Irodiadei, mama Salomeei. 



Irod, insa, se temea ca Botezatorul ar putea invia cum, de altfel, se mai intamplase, de aceea le-a poruncit ucenicilor sa-i ingroape numai trupul undeva, in Sevastia, iar capul a fost ingropat in curtea Irodiadei, la mare adancime. 



Se spune ca, dupa un timp, sotia unui dregator al imparatului a dezgropat capul profetului si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului. 



In calendarul popular, ziua de 29 august este numita Crucea Mica. In trecut, oamenii care faceau pacate grele, furau, ucideau, talhareau, ca sa fie iertati, tineau un post foarte aspru, netrecut in calendarul ortodox, numit de la Cruce pan' la Cruce, adica de pe 29 august pana pe 14 septembrie, cand se sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci. 



Traditia spune ca, in ziua de 29 august, crestinii trebuie sa tina post negru sau aspru in care sunt permisi doar struguri si apa. Nu se bea vin rosu, deoarece in credinta acesta reprezinta sangele Botezatorului. 



Nu se mananca fructe sau legume rosii si nici varza pentru ca pe varza ar fi fost taiat capul profetului. De asemenea, nu se mananca fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului. 



In aceasta zi, nu se taie nimic cu cutitul, totul se rupe cu mana si nu se mananca fructe si legume in cruce, pepene si usturoi. Se mai spune ca din aceasta zi incepe si frigul toamnei asa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, cand afla felul in care a fost sa moara Sfantul Ioan Botezatorul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu