miercuri, 31 octombrie 2012

URAGANUL SANDY: "Este o catastrofă de proporţii aproape biblice"


URAGANUL SANDY. Locuitorii New York-ului au aşteptat, marţi seara, ca primarul Michael Bloomberg să le dea veşti bune despre restabilirea curentului electric şi a transportului în comun, însă nu le-au primit, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

Uraganul Sandy
Uraganul Sandy / FOTO: www.citynews.ro
URAGANUL SANDY. Metroul, şcolile şi parcurile publice rămân închise miercuri. Doar autobuzele au început să circule parţial marţi seara şi cu siguranţă nu vor putea face faţă numărului de navetişti care vor dori să ajungă la serviciu în Manhattan, miercuri dimineaţa. Pentru moment nu se ştie când va putea fi repus în funcţiune metroul, atât timp cât există încă tuneluri şi staţii sub apă.
"Este o catastrofă de proporţii aproape biblice", a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Construcţii şi Investiţii a Companiei de Metrou MTA.
Autorităţile au închis tunelurile dinspre Manhattan şi mai multe poduri, iar curentul electric a fost întrerupt intenţionat în toată partea sudică, incluzând centrul financiar Wall Street. Alte zeci de transformatoare au fost distruse la sud de 39 Street de contactul cu apa, iar staţiile de metrou au fost inundate.
Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa pe teritoriul statului New York. În Queens, un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost ucis de un copac smuls din rădăcini.
URAGANUL SANDY. Aeroportul Laguardia a fost închis complet, iar JFK a operat la limită foarte redusă, existând pericolul ca pistele să fie inundate. Mii de persoane rămase fără curent electric au ieşit pe străzi în New York City, nevenindu-le să creadă ochilor: străzi complet inundate, maşini parţial sub apă iar clădirile complet în întuneric. Situaţia este fără precedent în ultimii 50 de ani. Singura dată când s-a mai întâmplat ca străzile Manhattanului să fie inundate de apele oceanului a fost în 1960, când uraganul Donna a adus o creştere a nivelului apelor de trei metri. De această dată, însă, nivelul apelor care înconjoară Manhattanul ar fi crescut cu peste patru metri, un record istoric.
În paralel cu inundaţiile, rafale de vânt extrem de puternice au continuat să sufle pe tot cuprinsul nopţii, făcând foarte dificilă orice intervenţie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane rămase blocate de ape. Mii de persoane au căutat refugiu la adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi, dar majoritatea populaţiei din zonele expuse ca nu a reuşit încă să se refugieze din calea apelor, fie pentru că nu a luat în serios avertismentele, fie pentru că nu a avut timp: apele au început să se ridice brusc în jurul orei 20.00, când centrul uraganului a atins ţărmul, împinse şi de mareea cauzată de luna plină.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu